Közmeghallgatást tartott a Fővárosi Közgyűlés

​25 írásbeli kérdést, illetve kérdéscsomagot juttattak el előzetesen az állampolgárok a Fővárosi Közgyűlés november 14-én megrendezett közmeghallgatására. Akik a plénum előtt nem kaptak választ, azokat írásban tájékoztatja a Fővárosi Önkormányzat. A legtöbben közlekedési jellegű észrevétellel, panasszal, javaslattal éltek, de sokan hozták szóba a hajléktalankérdést és a római-parti védmű ügyét is.

Tarlós István főpolgármester a hajléktalanüggyel kapcsolatban elmondta: egy sok évtizedes bajról van szó. Lakhatásukat nyilvánvalóan nem tudjuk megoldani – számuk változik, rejtőzködnek, az önkormányzatoknak nincs kellő számú bérlakása –, de meg akarjuk menteni őket a kihűléstől. Ha otthagyjuk őket, nincsenek kisegítve – fogalmazott a főpolgármester. Hangsúlyozta: nem azt mondjuk, hogy meg sem jelenhetnek azokon a közterületeken, ahol tilos az életvitelszerű ott-tartózkodás, csak azt, hogy e helyeken nem rendezkedhetnek be életvitelszerűen, nem végezhetik ott a dolgukat. – A város valóban mindenkié, nemcsak a hajléktalanoké, hanem az 1,8 millió budapestié is, nekünk az ő érdekeiket is képviselnünk kell – jegyezte meg.

A római-parti védműről szólva a főpolgármester kijelentette: 20 éve el kellett volna végezni a munkát. Most senki nem akar arról beszélni, miért nem csinálták meg, hanem a megoldás módozatát támadják. Tarlós István közölte, a jogi helyzetet is tisztázni kell, teljes ugyanis a bizonytalanság, hogy a Nánási úti - Királyok úti nyúlgát hivatalosan elsőrendű védvonal-e. Kitért arra, hogy a főváros most tervezteti újra a védművet. Bejelentette, hogy mind a két változatot – a part mentit és a nyúlgát mentit is – újra meg fogja vizsgáltatni, az eljárásba pedig az árvízvédekezés szakmai felügyeletét ellátó Országos Vízügyi Főigazgatóságot is bevonják, kikérve véleményét. Emiatt elhúzódhat a kivitelezés, amelynek megkezdése 2014 végén, 2015 elején várható.

– Fel kell készülnünk, hogy az árvizek kiszámíthatatlanabbak és intenzívebbek lesznek, ez nem tréfadolog. Nem számítottam arra, hogy ilyen brutális támadást kapunk azért, mert a Római-partot meg akarjuk védeni. 50 ezer emberről van szó, én csak azt szeretném, hogy megvédjük a partszakaszt – nyomatékosította a főpolgármester.