Közlemény a római-parti védműről

Meglepetéssel értesültünk az egyik internetes hírforrás akciójáról a tervezett római-parti védművel kapcsolatban. Felmerül a kérdés, mi is történik itt? Egyetlen szó sem esik arról, hogy mindössze meg szeretnénk építeni valamit, amit valakinek már 20 éve meg kellett volna építenie. Ez a valaki nyilvánította üdülőövezetté mellesleg a hullámteret is, ami nem volt kötelező.
 
Most az internetes újság két és fél oldalon keresztül propagálja egy – bár nevén nevezett, de több szempontból nem beazonosítható – „civil szervezet” tárggyal összefüggő kérdőívét, és a végén szokatlan logikai szabályok alapján következtetéseket is levon. A kérdőív tele van tendenciózus, célzatos, egyoldalú kérdésekkel, ezzel szemben súlyos elhallgatások is jellemzik. Erről rendeznek egy „online” szavazást az interneten, ami köztudottan minden lehet, csak reprezentatív nem. Mindez történik úgy, hogy közben a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Fővárosi Önkormányzat álláspontját még csak érintőleg sem veszik figyelembe. (Persze tán ez is jobb, mintha szelektíven idéznék.)
 
Véleményünk szerint az akció célja aligha kétséges, politikai rosszhiszeműsége szinte nyilvánvaló. Ezzel kapcsolatban az alábbiakat szeretnénk rögzíteni.
 
- A zavaros eredetű megnyilvánulások tisztázására helyi népszavazás kezdeményezését mérlegeli a főpolgármester.
- Az elmúlt nyári árvíz tapasztalatai új elemeket produkáltak a korábbi évtizedekhez képest. Ezért a védmű méretezését is felülvizsgáltatjuk.
- Maradéktalanul beépítjük a projektbe a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki Egyetem javaslatait. Ez a munka – javarészt, bár nem kizárólag a politikai színezetű támadások eredményeképp – mintegy egy- másfél évnyi időt fog igénybe venni, a szükséges műszaki, engedélyezési, pályáztatási időigényekkel együtt.
Az idézett „civil” kérdőív hivatkozott elhallgatásait külön közleményben fogjuk pótolni.
 
Közpénzeket is emleget a hírforrás. Meg kell jegyeznünk, hogy a Királyok útja nyomvonalában építendő új védmű több mint duplájába kerülne a partinak. Erre a Fővárosnak jelenleg nincs is forrása. Természetesen az megjósolhatatlan, hogy a hátráltatás egy újabb váratlan méretű áradás esetén milyen következményekkel jár Rómain, Csillaghegyen.
 
Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató