Közlekedés Budapesten június 16-án: forgalomkorlátozások a szabadság napi rendezvények miatt

Június 16-án, hétfőn tartják a szabadság napját Budapesten. A főváros közúti és közösségi közlekedési forgalmát napközben állami delegációs és protokollesemények befolyásolják jelentősen, míg az esti órákban a Hősök terén tart ingyenesen látogatható koncertet a Scorpions, majd az Omega zenekar.
 
A rendezvények miatt több belvárosi főútvonalat is lezárnak, ezért számos tömegközlekedési járat módosított útvonalon közlekedik. Az esti koncert kényelmesebb megközelítése, valamint a hazaút komfortosabbá tétele érdekében jelentősen sűrűbben, illetve megnövelt üzemidővel indítjuk több járatunkat, mások mellett mind a négy budapesti metróvonalat. Várhatóan 18:00 és 23:20 között az M1-es metró biztonsági okokból nem áll meg a Hősök tere – és rendőrség döntés esetén a Bajza utca és a Kodály körönd – megállóban. Arra kérjük az autósokat, hogy hétfőn a Szabadság Napi lezárások, valamint a jelenleg is zajló fővárosi útfelújítások miatt lehetőség szerint inkább a tömegközlekedést válasszák, ha a belvárost kívánják megközelíteni, hiszen kötöttpályás járatainkkal – így a metró- és a villamosvonalakkal – úticéljukat könnyen elérhetik. A városból kifelé autózóknak ajánljuk a Pesti alsó rakpart, a Váci út, valamint az M0-s körgyűrű használatát.

Forgalomkorlátozások a közúti közlekedésben

2014. június 16-án, hétfőn
•         koszorúzás miatt 8:30 és 9:30 között lezárják a Vértanúk terét.
•         várhatóan 11:00 és 12:00 között forgalomkorlátozásokra kell számítani az Új Köztemető környékén, a Kozma utca és a Sírkert út körforgalmú csomópontjánál.
•         várhatóan 12:30-tól bizonytalan ideig lezárják az Andrássy utat a Kodály körönd és az Oktogon között, azonban a keresztirányú forgalmat és a tömegközlekedést átengedik.
•         14:00 és 16:00 között a hatóság lezárja a Gundel Károly utat.
•         előreláthatólag 20:00-tól 22:00-ig az Apáczai Csere János utcában, valamint a pesti alsó rakpart Szabadság híd és Lánchíd közötti szakaszán forgalomkorlátozásokra kell számítani, azonban teljes lezárásra nem kerül sor.
•         az Omega és a Scorpions zenekar Hősök terén tartandó koncertje miatt hétfőn 16:00-tól június 17-én, kedden hajnali 4:15-ig lezárják a Dózsa György út Podmaniczky utca és Ajtósi Dürer sor közötti részét, valamint az Andrássy utat a Hősök tere és a Kodály körönd között.
Sűrítések, komfortnövelő intézkedések járataink forgalmában
 
M1-es metró
 
Az M1-es metrót a Hősök terén rendezendő koncert kényelmesebb megközelítése érdekében 16:00 és 20:00 között a megszokottnál sűrűbben indítjuk, míg a hazautazás komfortosabbá tétele érdekében 22:30-tól csúcsidei, 2 és fél perces járatkövetési idővel közlekedtetjük. Amennyiben a koncert befejezési időpontja indokolja, a metróvonal üzemidejét körülbelül fél órával meghosszabbítjuk. A metró üzemzárása után a Hősök teréről a 979-es éjszakai busszal lehet továbbutazni.
 
Figyelem! Mivel várhatóan 18:00 és 23:20 között az M1-es metró Hősök tere állomását – illetve, ha a rendőrség úgy dönt, a Bajza utca és a Kodály körönd állomásokat is – biztonsági okokból lezárják, ezért kérjük utasainkat, hogy ebben az időszakban gyalogosan közelítsék meg valamely távolabbi metróállomást!
M2-es, M3-as és M4-es metró, H5-ös és H7-es hév, 4-es, 47-es, 49-es, 61-es villamos, 11-es, 21-es, 22A, 31-es, 40-es, 44-es, 85-ös, 97E, 108-as, 114-es, 136E, 182-es, 194-es, 196A, 294E, 250-es autóbusz
Amennyiben a koncert befejezési időpontja indokolja, úgy nem csak az M1-es, de a többi metróvonal üzemidejét is körülbelül fél órával meghosszabbítjuk. A metróvonalak üzemidejének meghosszabbítása esetén a csatlakozó – fent felsorolt – hév-, villamos- és buszjáratokra is biztosítunk további átszállási lehetőséget.
4-es villamos, 1-es villamospótló busz, 5-ös, 7-es, 9-es, 20E, 30-as autóbusz, 70-es, 74-es, 75-ös és 80-as trolibusz
A fent felsorolt járatok az esti órákban sűrűbb követéssel közlekednek.
7E, 107-es autóbusz
16:00-tól az utolsó járatindulásig az 5-ös, a 7-es, a 8-as, a 112-es, a 133-as, a 233-as és a 239-es busz mellett a 7E és a 107-es busz is megáll a Reiner Frigyes park megállóhelyen.
Forgalmi változások a közösségi közlekedésben hétfőn délelőttől
15-ös, 115-ös autóbusz

Az Árpád híd M felé közlekedő 15-ös és a Gyöngyösi utca M irányú 115-ös autóbusz 8:30 és 9:30 között a Hold utca–Báthory utca–Szemere utca módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Kossuth Lajos tér M megállót.
 
A Boráros tér H felé közlekedő 15-ös és 115-ös busz 8:30 és 9:30 között a Kálmán Imre utca–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca–Széchenyi tér–Apáczai Csere János utca módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Kossuth Lajos tér M, a Széchenyi utca, a Zrínyi utca és a Szende Pál utca megállót. A módosított útvonalon a 15-ös és a 115-ös buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
•         Báthory utca: a 72-es és a 73-as troli megállója,
•         Arany János utca M: a 9-es busz megállója,
•         Szent István bazilika: a 9-es busz megállója,
•         Hild tér: a 16-os és a 105-ös busz megállója,
•         Széchenyi István tér: a 16-os és a 105-ös busz megállója,
•         Szende Pál utca: a villamospótló busz megállója az Apáczai Csere János utcában.
 
105-ös autóbusz
A Gyöngyösi utca M irányú 105-ös busz 11:30-tól az utolsó járatindulásig az Oktogon–Teréz körút–Podmaniczky utca–Munkácsy Mihály utca–Szondi utca–Dózsa György út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Kodály körönd M, a Bajza utca M és a Hősök tere M megállót. A terelt útvonalon a járatra a 72-es trolibusz Nyugati pályaudvar M, Ferdinánd híd (Izabella utca), Szinyei Merse utca, Bajza utca, Munkácsy Mihály utca, valamint Honvédkórház (Hősök tere M) megállóiban lehet felszállni.
 
Az Apor Vilmos tér irányú 105-ös busz 11:30-tól az utolsó járatindulásig a Dózsa György út–Szondi utca–Bajza utca–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út módosított útvonalon közlekedik. A terelt útvonalon a járatra a 72-es trolibusz Honvédkórház (Hősök tere M), Rippl-Rónai utca, Bajza utca, Szinyei Merse utca, Ferdinánd híd (Izabella utca), Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utca), Báthory utca, Arany János utca M, majd a 9-es busz Szent István bazilika megállójában lehet felszállni.

Forgalmi változások a közösségi közlekedésben hétfőn délutántól 

M1-es metró
 
Várhatóan 18:00 és 23:20 között az M1-es metró Hősök tere állomását, és ha a rendőrség úgy dönt, akkor a Bajza utca és a Kodály körönd megállókat lezárják, a kisföldalatti mindkét irányban csak áthalad az állomáson, ott nem áll meg.
 
20E autóbusz
 
A 20E autóbusz 16:00-tól az utolsó járatindulásig
•         Káposztásmegyer felé az Ajtósi Dürer sor–Hungária körút–felüljáró–Reitter Ferenc utca módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Hősök tere M és a Vágány utca/Róbert Károly körút megállót. A terelt útvonalon a járatra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:
o   Ötvenhatosok tere: a 30-as, a 30A és a 230-as busz megállója,
o   Kacsóh Pongrác út: a 901-es busz megállója,
o   Vágány utca/Róbert Károly körút: a 32-es busz megállója.
•         a Keleti pályaudvar M felé a Szent László út–Vágány utca–felüljáró–Hungária körút–Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Hősök tere M megállót. A terelt útvonalon a járatra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:
o   Kacsóh Pongrác út: a 901-es busz megállója,
o   Ajtósi Dürer sor: a 79-es troli megállója.
 
30-as, 30A, 230-as autóbusz
 
A 30-as, a 30A és a 230-as busz 16:00-tól az utolsó járatindulásig
•         Megyer, illetve Káposztásmegyer felé az Ajtósi Dürer sor–Hermina út–Állatkerti körút–Gundel Károly út–Dózsa György út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Damjanich utca/Dózsa György út és a Hősök tere megállót. A terelt útvonalon mindhárom járatra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:
o   Zichy Géza utca: a 74-es és a 75-ös troli megállója,
o   Vakok Intézete: a 72-es és a74-es troli megállója,
o   Közlekedési Múzeum: a 72-es és a74-es troli megállója,
o   Bethesda utca: a 72-es és a74-es troli megállója,
o   Széchenyi fürdő: a 72-es troli megállója,
o   Állatkert: a 72-es troli megállója,
o   Gundel Károly út: a 72-es troli megállója,
•         a Keleti pályaudvar M felé a Gundel Károly út–Állatkerti körút–Hermina út–Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út módosított útvonalon közlekedik. A terelt útvonalon mindhárom járatra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:
o   Gundel Károly út (Hősök tere M): a 72-es troli megállója,
o   Állatkert: a 72-es troli megállója,
o   Széchenyi fürdő M: a 72-es troli megállója,
o   Kós Károly sétány: a 72-es troli megállója,
o   Bethesda utca: a 72-es és a 74-es troli megállója,
o   Közlekedési Múzeum: a 72-es és a 74-es troli megállója,
o   Vakok Intézete: a 72-es és a 74-es troli megállója,
o   Zichy Géza utca: a 74-es és a75-ös troli megállója.
 
72-es trolibusz
 
A 72-es trolibusz helyett 13:40-től 16:00-ig autóbusz közlekedik 72-es számjelzéssel, mindkét irányban a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor–Hermina út–Zugló vasútállomás végállomás–Thököly út–Stefánia út–Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út–Szondi utca módosított útvonalon.
•         Zugló vasútállomás irányában a busz nem érinti az Állatkert, a Széchenyi fürdő M, a Kós Károly sétány, a Bethesda utca és a Közlekedési Múzeum megállót. A terelt útvonalon a 72-es buszra a 75-ös troli Hősök tere M, Benczúr utca, Damjanich utca/Dózsa György út, Ötvenhatosok tere, Zichy Géza utca megállóiban lehet felszállni.
•         Az Arany János utca M irányában a busz nem érinti a Vakok Intézete, a Közlekedési Múzeum, a Bethesda utca, a Széchenyi fürdő M és az Állatkert megállót. A terelt útvonalon a 72-es buszra az alábbi megállókban lehet felszállni:
o   Ajtósi Dürer sor: a Stefánia úton az Ajtósi Dürer sor előtt,
o   Zichy Géza utca: a 75-ös trolibusz megállója,
o   Ötvenhatosok tere: a 75-ös trolibusz megállója,
o   Hősök tere M: a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös és a 230-as busz megállója.
 
75-ös trolibusz
 
A 75-ös trolibusz helyett 13:40-től 16:00-ig autóbusz közlekedik 75-ös számjelzéssel, a Puskás Ferenc Stadion M felé a járat eredeti, a Jászai Mari tér felé pedig a Damjanich utca–Dózsa György út módosított útvonalon. A Jászai Mari tér felé a busz a módosított útvonalon nem érinti a Dvořák sétány, az Olof Palme sétány, a Hősök tere M és a Gundel Károly út megállót, terelt útvonalán ugyanakkor érinti a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as busz Hősök tere M megállóját.
 
A 75-ös trolibusz 16:00-tól az utolsó járatindulásig
•         a Jászai Mari tér felé a Stefánia út–Ajtósi Dürer sor–Hermina út–Állatkerti körút–Gundel Károly út–Dózsa György út útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Zichy Géza utca, az Ötvenhatosok tere, a Dvořák sétány, az Olof Palme sétány, a Hősök tere M megállót. A 75-ös trolira a terelt útvonalon a Stefánia úton az Ajtósi Dürer sor kereszteződése előtt, majd a 72-es járat Vakok Intézete, Közlekedési Múzeum, Bethesda utca, Széchenyi Fürdő M, majd Állatkert megállójában lehet felszállni.
•         a Puskás Ferenc Stadion M felé a Gundel Károly út–Állatkerti körút–Hermina út–Ajtósi Dürer sor–Stefánia út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Hősök tere M, a Benczúr utca, a Damjanich utca, az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca megállót. A terelt útvonalon a 75-ös trolira a Gundel Károly út (Hősök tere M) megállóban, a 72-es troli Állatkert, Széchenyi fürdő M, Kós Károly sétány, Bethesda utca, Közlekedési Múzeum, Vakok Intézete megállóiban, majd a Stefánia úton az Ajtósi Dürer sor kereszteződése után lehet felszállni.
 
79-es trolibusz
A 79-es trolibusz 13:40-től 16:00-ig a Kárpát utca felé a Damjanich utca–Dózsa György út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Dvořák sétány, az Olof Palme sétány, a Hősök tere M és a Gundel Károly út megállót. Terelt útvonalán a 79-es trolira a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as busz Hősök tere M megállójában lehet felszállni.
 
A 79-es trolibusz 16:00-tól az utolsó járatindulásig
•         a Kárpát utca felé az Ötvenhatosok tere–Ajtósi Dürer sor–Hermina út–Állatkerti körút módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti az Ötvenhatosok tere, a Dvořák sétány, az Olof Palme sétány és a Hősök tere M megállót. A terelt útvonalon a 79-es trolira a 74-es járat Zichy Géza utca, majd a 72-es troli Vakok Intézete, Közlekedési Múzeum, Bethesda utca, Széchenyi fürdő M, Állatkert megállóiban lehet felszállni.
•         a Keleti pályaudvar M felé a Gundel Károly út–Állatkerti körút–Hemina út–Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Hősök tere, a Benczúr utca és a Damjanich utca megállót. A terelt útvonalon a 79-es trolira a Gundel Károly út (Hősök tere M) megállóban, majd a 72-es járat Állatkert, Széchenyi fürdő, Kós Károly sétány, Bethesda utca, Közlekedési Múzeum, Vakok Intézete, Zichy Géza utca megállóiban lehet felszállni.
 
979-es éjszakai busz
 
A 979-es busz a június 16-áról 17-ére virradó éjjel és hajnalban
•         Újpalota, Nyírpalota út felé az Andrássy út–Felső erdősor utca–Városligeti fasor–Bajza utca–Damjanich utca–Dózsa György út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Kodály körönd M, a Bajza utca M, a Benczúr utca és a Damjanich utca/Dózsa György út megállót. A terelt útvonalon a buszra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:
o   Kodály körönd M: az Andrássy úton a Felső erdősor utca kereszteződése előtt,
o   Bajza utca: a 70-es troli megállója,
o   Nefelejcs utca/Damjanich utca: a 70-es troli megállója,
o   Damjanich utca/Dózsa György út: a 70-es troli megállója.
•         Csepel, Csillagtelep felé a Dózsa György út–Damjanich utca–Bajza utca–Városligeti fasor–Lövölde tér–Király utca–Izabella utca–Andrássy út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Damjanich utca/Dózsa György út, a Hősök tere M, a Bajza utca M és a Kodály körönd M megállót. A terelt útvonalon a buszra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:
o   Damjanich utca/Dózsa György út: a 70-es troli megállója,
o   Nefelejcs utca/Damjanich utca: a 70-es troli megállója,
o   Bajza utca: a 70-es troli megállója,
o   Lövölde tér: a 70-es troli megállója,
o   Izabella utca/Király utca: a 73-as troli megállója.
 
A közúti lezárások és emiatt a tömegközlekedési járatokra is érvényes forgalomkorlátozások a rendőrségi döntések függvényében változhatnak. A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a rendezvények idején is a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom. A forgalomkorlátozások okozta nehézségek miatt a közlekedők megértését és türelmét kérjük és köszönjük!
 
Budapesti Közlekedési Központ

Hírek

RSS megtekintés