Könyvtárosok napja: elismerés a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár dolgozóinak

Idén is megrendezték Budapesten a könyvtárosok napját a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A szakmai napon szó volt az olvasási szokások változásáról, és a könyvtári szakmát ért kihívásokról. A rendezvényen Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes is részt vett.

A gazdasági válság rossz hatással volt a kultúrát ápoló intézmények, így a könyvtárak gazdálkodására is – mondta Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója. Hozzátette, a 2012-es nehéz év volt, de mivel a főváros a tervezettnél kevesebbet vont el, és megtarthatták a korábbról megmaradt pénzmaradványt is, javult a helyzet. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a minőségi szolgáltatás követelmény, a könyvtárhasználati szokások változásának pedig elébe kell menni és kezdeményezőként fellépni.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a könyvolvasási szokások változásáról szólva úgy fogalmazott: "bár olyan időket élünk, hogy a könyvtáros szakma is paradigmát vált, és áttér a hagyományos könyv alapú könyvtárról az elektronikus közkönyvtár státusára, alapfeladata továbbra is a kultúrkincs feltárása, őrzése és mindenki számára hozzáférhetővé tétele".

Az előadások után kitüntetésben és elismerésben részesítették az eredményes, magas színvonalú munkát végző szakembereket, a díjakat Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Fodor Péter főigazgató adta át.​