Kós Károly vándorkiállítás nyílt a fővárosi levéltárban

Kós Károly építészeti munkásságának első hét évét, a családi, baráti és a kollegáihoz fűződő kapcsolatait bemutató kiállítás nyílt pénteken a fővárosi levéltárban. A szervezők fotók, képeslapok és levelek segítségével mutatják be az 1883 és 1977 között élt építész, író és politikus pályájának kezdetét. A kiállítás alapanyagát a budapesti állatkert és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kevésbé ismert, részben eddig be nem mutatott dokumentumai képezik.

Kós Károly a megnyitón Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes az utolsó magyar polihisztornak nevezte, utalva arra, hogy nemcsak az egyik legnagyobb magyar építész-tervező volt, hanem irodalmár, regény- és újságíró, grafikus, politikus, a transzszilvanizmus egyik atyja, a Trianon után elszakított erdélyi magyarság vezéralakja, a 20. század egyik legtevékenyebb erdélyi értelmisége. Organikus építészetének jellegzetességei ma is láthatók az utódok munkáiban.

Csomós hangsúlyozta, Kós Károly munkássága egyetemes, olyan eszmei értéket jelenít meg, mint a népélet stílusjegyeihez való ragaszkodás, a nemzet történelmi értékeinek megőrzése, a magyarság mint identitás nyílt vállalása, keresztényi elkötelezettség. A kiállítás egyben egy nagyszerű kiáltvány is – tette hozzá –, amely az egységes nemzet, az egy gondolat - egy haza eszmeiségét hordozza.

A főpolgármester-helyettes kitért rá, hogy Kós Károly életének két meghatározó városa, Budapest és Sepsiszentgyörgy is rendelkezik egy-egy gyönyörű épülettel, amelyet ő tervezett: ott a Székely Nemzeti Múzeum, itt az idén éppen százéves állatkert különleges, világviszonylatban is egyedi stílusú épülete.

A „Napkeletről jöttem, nagy palotás rakott városba kerültem – Kós Károly világa 1912” című vándorkiállítást Budapest Főváros Levéltára a Székely Nemzeti Múzeummal együtt rendezte meg. Csomós Miklós hangsúlyozta, a kiállítás jól illeszkedik abba a – nemzeti értékeket felvonultató – rendezvénysorozatba, amely a magyar nemzeti emlékek, írott és tárgyi megnyilvánulásait mutatja be. Egyben illeszkedik abba a gondolatvilágba is, hogy nyitott levéltárrá, a nagyközönségnek vonzó közgyűjteményi intézménnyé változtassuk levéltárunkat. E tevékenységért kapta meg a Fővárosi Levéltár a minap a levéltári szakma rangos díját, az év levéltára címet” – emelte ki Csomós Miklós.