Jól halad a BKISZ projekt: 2015-ig összesen 240 km szennyvízcsatorna épül

Jó ütemben haladnak a XVIII. kerületi csatornázási munkálatok, a teljes nyomvonalból több mint 16 kilométer már kiépítettek, 2014 végére további 62 kilométer gerinchálózati csatornavezeték készülhet el. A 2013. szeptember 20-án megkezdett, 34,1 milliárd forint összköltségből megvalósuló Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) beruházás eredményeiről Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Ughy Attila, XVIII. kerületi polgármester tartott tájékoztatón.

- Tarlós István főpolgármester 2010-es választási programjának kiemelt célkitűzése volt, hogy az előző városvezetés által megígért, de el sem kezdett projektek megvalósuljanak. Brüsszellel és az önkormányzatokkal folytatott tárgyalások eredményeképpen közel 240 kilométer új csatorna épülhet, így a főváros csatornázottsága elérheti a 95 százalékos szintet – mondta Szeneczey Balázs. A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte: - a tizenhat budapesti kerületet és Budaörsöt érintő BKISZ projekt több mint negyvenezer ember mindennapjait teszi komfortossá.

 

- Amennyiben nem jelentkezik akadályozó tényező, az év végére Pestszentlőrincen 98 százalékos, Pestszentimrén pedig 83 százalékos készültséget ér el a csatornázottság aránya – mondta Ughy Attila. Kiemelte: a XVIII. kerület a Fővárosi Önkormányzattal összefogva vállalta a csatornázás után az utak helyreállítását, erre a városrész több mint 500 millió forintot különített el. Az érintett terület lakói számára meghatározott 40 ezer forintos személyenkénti hozzájárulást a XVIII. kerület magára vállalta, ezt a lakosságnak nem kell befizetni – tette hozzá a polgármester.

A BKISZ projektet 2013. szeptember 20-án Tarlós István főpolgármester és Ughy Attila polgármester a XVIII. kerületben indította el. Az átfogó fejlesztés összköltsége 34,1 milliárd forint, amelyhez az Európai Unió a Környezet és Energia Operatív Program keretében 27,6 milliárd forint támogatást nyújt. A XVIII. kerületi beruházás értéke közel 10 milliárd Ft, ebből az önrész 600 millió Ft. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén összesen 90 kilométer csatornát fektetnek le, amelyhez több mint 7200 család csatlakozhat.