Idén második alkalommal indult útjára a Nyitott Levéltárak programsorozat

Megnyitották pénteken Budapest Főváros Levéltárában a Nyitott Levéltárak 2013 elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében országszerte számos intézmény fogadja a látogatókat.
 
A tavaly első alkalommal megrendezett sorozatra 34 levéltár mintegy 70 programmal készült, az eseményeken több mint 10 ezer látogató vett részt, míg a levéltárak értékmegőrző és értékteremtő munkásságát megjelenítő internetes tartalmakat 70 ezren látogatták. Idén hasonló számú program várja az érdeklődőket - hangzott le a sorozat pénteki megnyitóján.
A programok között kiállításokat, konferenciákat rendeznek, helytörténeti délutánokat tartanak és bemutatják az érdeklődőknek a levéltárak munkáját, a tényfeltárás és digitalizálás folyamatait. A Múzeumok éjszakájához kapcsolódva június 22-én megtartják a levéltárak éjszakáját és a sorozat részeként megszervezik a Levéltárak Őszi Fesztiválját is.
 
A sorozatot Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: a jövő levéltárának nem elég egy egyszerű közgyűjteményi funkciót betöltenie, hanem komoly társadalmi szerepvállalást kell felmutatnia és tanúsítania.
"Az első, tavalyi Nyitott Levéltárak program arról győzött meg, hogy a levéltárak teljesen tisztában vannak az új társadalmi igényekkel, a 21. század kihívásaival és kiváló példával járnak elöl a kitűzött célok megvalósításában, hiszen nem kevesebbre vállalkoznak, mint az egyéni és közösségi identitás erősítésére, amelyhez a levéltári dokumentumokat hívják segítségül" - fogalmazott Hammerstein Judit.
 
Latorcai Csaba, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a tudományos gyűjtőmunka fontosságát hangsúlyozta az egyén és a társadalom szempontjából: "Nagyon fontos feltárni, összegyűjteni azt az örökséget, amely megalapozza az emberi kapcsolatrendszert, inspirálja az egyént, ugyanakkor új együttműködések kialakítására ösztönöz".
 
A programsorozattal egy időben nyílt meg A Magyar polgári hagyaték: a Gerenday család iratai című kiállítás Budapest Főváros Levéltárában, amelyet Csomós Miklós, Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese nyitott meg. Nagyon fontos, hogy a történelemkutatás kiterjedjen a családokra is, ne csak a hivatalos szervek iratait tanulmányozhassuk – adott hangot meggyőződésének Csomós Miklós. Ezért nagy örömmel jövök mindig Budapest Főváros Levéltárába, hiszen ez egy fantasztikus intézmény – mondott köszönetet a kiállítást létrehozó szakembereknek a főpolgármester-helyettes. Gyökereink feltárásának, az identitásunk megértésének, lakókörnyezetünk megismerésének legjobb módja a levéltárban őrzött iratoknak a megismerése – utalt a levéltárak fontos szerepére ismételten Csomós Miklós. Mit jelentett a család fogalma néhány generációval korábban, hogyan lehetne az akkor működőképes pozitív dolgokat átvenni, ezeket lehet és kell ilyen kiállításokon bemutatni – fogalmazott.
 
A Gerenday-család négy generációjának emlékét Lukácsy András, az utolsó élő családtag idézte fel a rendezvényen. Az értékes hagyatékot ő ajándékozta Budapest Főváros Levéltárának.
Az ünnepséget követően az érdeklődők a Magániratok, személyes történelem című konferencián ismerkedhettek meg a levéltáraknak az egyéni és közösségi identitás erősítésében játszott szerepével.
A kiállítás egy 19. század elejétől Pesten élő kőfaragó iparos dinasztia sorsának mozzanatait eleveníti fel négy generáció életén keresztül, a konferencián pedig - a kiállítás kapcsán - a családtörténet műfaját szélesebb kontextusban tárgyaló elemzés mellett a magániratok forrásértékelésének kérdéskörét járják körül.
 
A szervezők kiemelték: még ma is találhatók begyűjtésre érdemes iratok családoknál, magánszemélyeknél és nem gazdasági magánszervezeteknél. Ezek feltárása, levéltári átvétele jelentős mértékben gazdagíthatja a levéltár iratállományát, és lehetővé teheti Budapest beható tanulmányozást a jelen és a jövő társadalomtörténészei számára.