Idén csaknem 20 millió forintot takarít meg a Főváros a köz- és díszvilágítás korszerűsítésével

Elkészült az első két fővárosi finanszírozású, LED-es közvilágítás-korszerűsítési projekt az Árpád fejedelem útján és a Vérmezőn a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. beruházásában. A 101 korszerű, LED-es technológiájú lámpatest révén 50 ezer kWh energiát és 1,5 millió forintot takarít meg a Főváros évente. A beruházás teljes költsége 10,9 millió forint volt. A BDK Kft. tavaly 570 ezer kWh energiafogyasztás-csökkentést ért el, ami idéntől évente 16,2 millió forint megtakarítást eredményez a Fővárosnak.

A Fővárosi Önkormányzat feladatkörébe tartozó köz- és díszvilágítás-üzemeltetési és -rekonstrukciós feladatokat a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. végzi közszolgáltatási szerződés alapján. A társaság célja magas színvonalon, átlátható gazdálkodással biztosítani a Főváros köz- és díszvilágítását, valamint korszerű, energiatakarékos technológiák alkalmazásával csökkenteni a fővárosi energiafogyasztást. Ennek részeként valósították meg az Árpád fejedelem útján és a Vérmezőn a rekonstrukciós mintaprojekteket, hogy felkészüljenek a hosszabb távú fejlesztésekre, és üzemeltetési tapasztalatot szerezzenek az új technológiáról.

Az Árpád fejedelem útján 64 db korszerű, magas fénypontú LED lámpatestet, a Vérmezőn pedig a parki világításban 37 db alacsony fénypontú LED lámpatestet üzemelnek be. A mintaprojekt fontos célja, hogy a közbeszerzési kötelezettségnek eleget téve, átlátható versennyel biztosítsák az uniós előírásoknak is megfelelő, magas színvonalú, energiahatékony közvilágítást. A beszerzési és üzemeltetési költségek optimalizálása érdekében a közbeszerzés során három szempont együttesen érvényesült a kiválasztásban: a lámpatestek ára, jótállási ideje és az új berendezéssel elért energiamegtakarítás. A projekt keretében a LED-es lámpatestek előzetes műszaki vizsgálatát és a próbaszerelést követő ellenőrző méréseket is el kellett végezni. A BDK ennek érdekében a lebonyolítás során együttműködött a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Tárasága által vezetett, három magyar egyetem képviselőiből álló konzorciummal.

A Vérmezőn és az Árpád fejedelem útján most átadott két rekonstrukcióval évente több mint 50 ezer kWh energiát és 1,5 millió forintot lehet megtakarítani. Emellett az üzemeltetési költségek is csökkennek, hiszen a nyertes több mint 10 éves garanciát vállalt a lámpatestek cseréjére meghibásodás esetén.

A BDK Kft. tavaly az energiaracionalizálási programja révén mintegy 570 ezer kWh energiafogyasztás-csökkentést ért el: folytatták az elavult lámpatestek cseréjét (két fényforrásosról egy fényforrásosra), az aluljárókat érintő rekonstrukciós programot (négy aluljáróban vandálbiztos és energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel), valamint elvégezték a Bakáts téri templom és a Gellért Szálloda díszvilágításának rekonstrukcióját. Ez a fővárosi áramfogyasztásban idéntől évente 16,2 M Ft megtakarítást eredményez, amit tovább növel a mostani két LED-es korszerűsítés által elért megtakarítás.
 
Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató
 

Hírek

RSS megtekintés