Helyőrségi Tavaszi Szemlét tartottak a Hősök terén

Harmadik alkalommal rendezték meg szombaton a Hősök terén a Helyőrségi Tavaszi Szemlét, amelyen Szentes Tamás főpolgármester-helyettes is tiszteletét tette és részt vett a koszorúzásban. A katonai szemlén Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi beszédet.
 
A katonák tavasszal és ősszel, a kiképzési időszak megkezdését és befejezését díszkivonulással jelezték egykor országszerte.  A császári és királyi hadsereg helyőrségei ilyenkor bemutatóval egybekötött nyilvános díszszemlén mutatták meg rátermettségüket. Csaknem száz évvel később, a Hősök terén a Magyar Honvédség budapesti helyőrségei, azaz tizenegy katonai szervezet sorakozott fel, hogy újra felelevenítse a szokást, jelezve a kiképzési idő kezdetét.


A hagyományteremtő eseményen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi beszédet Ezt követően Vargha Tamás, továbbá a Fővárosi Önkormányzat képviseletében Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, valamint Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkar főnök és Kun Szabó István, a Magyar Honvédség támogató dandár tábornok koszorút helyezett el a hősök emlékkövénél.
 
A rendezvény délelőtt 10 órakor díszmenettel kezdődött a Hősök terén, majd 11 órától az Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest helyőrség dandár különleges díszelgő csoportja, valamint szlovén, lengyel, cseh és szlovák díszelgő csoportok tartottak bemutatót.
 
Déltől a Kossuth téren, délután 3-tól a Szent György téren a Budapesti Helyőrség Zenekara térzenéjére őrségváltást tartott a budapesti helyőrségdandár, ezt a magyar és külföldi díszelgőcsoportok különleges bemutatója követte.
 
A Városligetben egész nap bemutatókat tartottak. A harckocsik, ágyúk, páncélos és más speciális katonai járművek, repülőgép-szimulátor, történelmi haditechnikai eszközök és tűzszerészrobot mellett voltak hagyományőrző és rendészbemutatók, paintball- és sportversenyek is.
 
Délután 1 és este 7 óra között a színpadon zenés, táncos produkciókkal és koncertekkel várták a látogatókat.