Háromnapos Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyadvárban

Második alkalommal rendezik meg a Szürkemarha Vigadalom elnevezésű gasztrokulturális fesztivált a városligeti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A három napon át tartó programok között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt; húspiac, kézműves vásár, borfalu, élőállat bemutató és trófeakiállítás várja a látogatókat. A rendezvényt Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

A magyar szürkemarha húsa amellett, hogy egészséges, ízletes és finom is – hangsúlyozta Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes a Szürkemarha Vigadalom pénteki megnyitóján. A főpolgármester-helyettes abbéli reményét fejezte, hogy a háromnapos gasztrokulturális rendezvény tovább népszerűsíti a szürkemarhából készült élelmiszerek fogyasztását.

A szürkemarha a magyar történelemben különleges szerepet töltött be: amikor a török megszállás idején gazdaságilag nem túl sok lehetősége volt hazánknak, akkor a szürkemarha-állomány segített a magyarságnak – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. Több mint százezer szürke marhát tereltek Németországba és Észak-Itáliába. Olyan rendelkezéseket is születtek német területeken, amelyekkel védték a hungaricumot: a mészárszékeken a szürkemarhákon kívül nem lehetett másfajta állatot levágni azért, hogy ne tudják összekeverni a silányabb minőségű húsokkal. Ez a rendelkezés mind gazdasági, mint pénzügyi függetlenséget hozott azoknak a gazdáknak, akik a török megszállás alatt a magyar alföldeken szürkemarhát tartottak, így segítve elő Magyarország fejlődését és túlélését a nehéz korszakban – mondta Csomós Miklós.

A szeptember 13-tól 15-ig tartó, reggel 10-től este 10-ig látogatható, ingyenes Szürkemarha Vigadalommal a szervezők a szürkemarha húsát igyekeznek ismertté és elérhetővé tenni a hazai fogyasztók, valamint a hazánkba látogató turisták számára.

Bővebb információ a Szürkemarha Vigadalomról a www.szurkemarhavigadalom.hu oldalon található.

Hírek

RSS megtekintés