Graffitimentesítés a Kiskörúton

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott több mint 2,64 milliárd forint támogatásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően megújult a Károly körút Astoria és az Anker köz közötti szakasza. A fejlesztések befejezésével kiemelt feladat a megújuló városrészek szépségének megőrzése, melyről a mai nap folyamán graffitimentesítéssel egybekötött sajtótájékoztatón számolt be dr. Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. A rendezvény házigazdája Kővári Anett, a Class FM Morning Show hírszerkesztője volt.
 
A sajtónyilvános esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet környezeti értékeink megőrzésére, a megvalósult fejlesztések szépségének megőrzésére, a jövőbeli rongálások, falfirkák megelőzésére.
Az eseményen részt vevő dr. Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök elmondta, hogy nem lehetünk közönyösek a városképet romboló, a város élhetőségét rontó jelenségek iránt. A rend megteremtésének egyik feltétele, hogy a fővárosi polgárok érzékenyek legyenek környezetük iránt, észrevegyék és jelezzék, ha valaki megrongálta a köz- vagy magántulajdont. A falfirkálás ugyanis nem az önkifejezés sajátos formája, hanem egyszerűen vandalizmus.
 
Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta: minden eddiginél keményebben fel fog lépni a Budapesti Közlekedési Központ a graffitizőkkel szemben. A jövőben firkálások megelőzése érdekében a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársainak bevonásával szigorúabban fogjuk ellenőrizni és szankcionálni a rongálásokat.
 
A sajtótájékoztató keretében a résztvevők az Ifotech Clean Kft. segítségével megtisztították a Károly körút 1. szám előtti terület utcabútorait, az elektromos szekrényeket és padokat, valamint graffitimentesítették a fejlesztés kezdetét és területét szimbolizáló Indítókövet.

A rendezvényen sor került a 2012 februárjában, a www.facebook.com/antigraffitigroup weboldalon meghirdetett kisfilm-pályázat eredményhirdetésére is. A pályázat során olyan, 1 perces, mobiltelefonon készített kisfilmeket vártunk, melyek színvonalasan, érdekesen mutatják be a falfirkázás káros hatásait és környezetcsúfító eredményeit.
 
A pályázat első díját, egy IPhone-t Reichert Rudolf részére dr. Szeneczey Balázs, a legtöbb szavazatot kapó kisfilmnek járó díjat, egy IPod Nano-t Simon Rita számára Vitézy Dávid adta át. A Szeretem Budapestet Mozgalom által felajánlott különdíjakat, azaz egy tízezer forint értékű vásárlási utalványt Hobok Áron, míg egy húszezer forint értékű vásárlási utalványt Gulyás Csaba vehetett át.
 
 
 
Budapesti Közlekedési Központ