Városdiplomácia

 

Városdiplomáciai Csoport

A Városdiplomáciai Csoport feladata, hogy építsük a főváros diplomáciai kapcsolatait, fejlesszük nemzetközi hálózatunkat és befolyásunkat, és szakmai tapasztalatok becsatornázásával segítsük a főváros és a Hivatal egészének munkáját.
Stratégiai célok
Tavaly októberben Budapest új vezetése aktív és ambiciózus városdiplomáciai stratégia megvalósításába kezdett.
A partner- és testvérvárosi kapcsolatok kiemelt szerepet töltenek be Budapest Városdiplomáciai stratégiájában.
Budapest tagsága nemzetközi szervezetekben
Budapest számos nemzetközi szervezet tagja, melynek részletes listája elérhető itt.
Uniós érdekérvényesítés
Budapest szoros munkakapcsolatot tart fenn a legfontosabb EU-s intézményekkel annak érdekében, hogy képviselje a főváros érdekeit és erősítse a nagyvárosok hangját az európai döntéshozatalban.
Budapest Global Council
Budapest egy innovatív, politikától független szervezet létrehozásán dolgozik, amelynek célja a főváros külkapcsolatainak, nemzetközi beágyazottságának segítése kapcsolatokkal, tudással és erőforrásokkal, egy élhetőbb, modernebb, befogadóbb és versenyképesebb Budapestért.
Budapest Forum
Budapest 2021-től nagyszabású nemzetközi konferenciát tervez, melynek célja, hogy továbbra is teret adhasson az ország és világ nagy problémáiról való gondolkodásnak.
Aktuális
A Városdiplomáciai Csoport havi rendszerességgel számol be a Csoport és a Hivatal egészének nemzetközi tevékenységéről, best practicekről és a városi innovációkról.

 

Elérhetőségek
Email: international@budapest.hu
Hivatalában fogadta Tarlós István Ivo Komšić szarajevói főpolgármestert. A felek aláírták a Budapest és Szarajevó közötti együttműködési megállapodást, amely a Fővárosi Közgyűlés jövő heti döntésével léphet érvénybe.
Tarlós István a fővendége a kanadai Montréalban rendezett, szombatig tartó Magyar Hétnek. Budapest főpolgármestere tárgyalásokat folytatott Denis Coderre montréali főpolgármesterrel. A két város közötti együttműködési megállapodást jövőre írhatják alá Budapesten.
Novembertől kiválik a HÉV-ágazat a BKV-ból, megújul a Pók utcai felüljáró, módosult a hajléktalanrendelet. Döntöttek arról, hogy folytathatja munkáját a Madách és az Újszínház vezetője, Szirtes Tamás és Dörner György, a Thália igazgatója Kálomista Gábor lett.
​Tarlós István főpolgármester meghívására kedden Budapestre látogatott Peter Feldmann, Frankfurt főpolgármestere és az általa vezetett delegáció.
Egyetértési megállapodást kötött Vientián és Budapest, a dokumentumot a két főváros vezetője, Sinlavong Khoutphaythoune és Tarlós István tegnap írta alá. A felek együttműködnek a városüzemeltetés és a közműszolgáltatások, valamint a kultúra és a turisztika területén.
A főpolgármester hangsúlyozta: a két nép barátsága annyira erős, hogy azt még a menekültválság okán az egyes országok között felmerülő nézeteltérések sem tudják beárnyékolni. Hozzátette: a kétoldalú kapcsolatok tekintetében jelenleg a kulturális és a turisztikai szálak megerősítése az elsődleges cél.
​Tarlós István főpolgármester és Melih Gökcek, Ankara főpolgármestere hétfőn felavatta az Ankara utcát a II. kerületben.
A kiállítás hétfői megnyitóján beszédet mondott Melih Gökcek, Ankara főpolgármestere és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.
​Budapest és Krakkó még ebben az évben testvérvárosi kapcsolatra lép - jelentette be Tarlós István főpolgármester a Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban című kiállítás pénteki megnyitóján a Budapesti Történeti Múzeumban.
A magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította március 23-át hivatalosan is a két nép barátságának napjává.
A Duna fővárosai - Bécs, Budapest - Párhuzamos városképek 1850-1920 címmel nyílt kiállítás szerdán a Várkert Bazárban, ahol mintegy 300 korabeli fotón a két főváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait láthatja közönség.
Tarlós István főpolgármester köszöntőjében kiemelte: a nemzeti összetartozás kifejezésére is szolgál a székely bál, amely mostanra rangos rendezvénnyé nőtte ki magát, és fontos missziója van. Erősíti a magyar-magyar kapcsolatokat, közelebb hozza Székelyföldet és az anyaországot.
Újévi fogadást adott Tarlós István főpolgármester a Budapestre akkreditált nagyköveteknek a Városházán január 20-án. Az eseményen mintegy 60 nagykövet, nagykövethelyettes és diplomata vett részt.
​Együttműködési megállapodást kötött Budapest és Szentpétervár, a dokumentumot ma írta alá az orosz nagyvárosban Tarlós István főpolgármester és Georgij Poltavcsenko kormányzó. A megállapodást előzőleg december 2-án hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés.
Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke hivatalos látogatást tett Vietnámban, amely a Fővárosi Vízművek Zrt. számára is stratégiai jelentőséggel bír.
Ünnepélyesen felavatták pénteken Ángel Sanz-Briz spanyol diplomata emlékművét; a vészkorszakban mintegy ötezer ember életét megmentő "budapesti angyal" nevét vette fel a III. kerületi Jégtörő utca.
Határoztak arról, hogy barátsági és együttműködési megállapodást kötnek a vietnámi Ho Si Minh​ várossal. Együttműködési szándéknyilatkozatot kötött Budapest és Mongólia fővárosa, Ulánbátor. Döntöttek a BKK feladatainak átszervezéséről, utcabútor-szerződésekről, valamint több kitüntető díj adományozásáról.
​A lengyel embermentőről, Henryk Slawikról nevezték el a budai alsó rakpart Rákóczi és Petőfi híd között szakaszát. Az avató ünnepségen beszédet mondott Tarós istván főpolgármester pénteken.
Tarlós István, Budapest főpolgármestere szerdán hivatalában fogadta Dr. Mohammad Baqer Ghalibafot, Teherán főpolgármesterét.
​Budapestről neveztek el utcát pénteken a török fővárosban, az ünnepségen részt vett Tarlós István budapesti és Melih Gökcek ankarai polgármester.