Fokozottan ellenőrizték szeptemberben a taxisokat

2013. szeptember 1-jén lépett életbe Budapesten az új taxirendelet. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai szeptemberben három műszakban, éjjel és nappal, munkanapon és hétvégén folyamatosan, gyakran a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelőivel koordináltan ellenőrizték a taxisok tevékenységét, kiemelt figyelmet fordítva a hatóságilag rögzített ár betartására. Az ellenőrök számos esetben állapítottak meg jogsértéseket. 

A taxik ellenőrzését elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros taxiállomásai vagy frekventált helyei közelében végeztük, és figyelembe vettük azokat a hozzánk érkező utaspanaszokat is, amelyekben a megkárosított utasok az indulási helyüket megjelölve kérték a túlzottan magasnak tartott fuvardíj kivizsgálását. 

A vizsgálat részletei

A taxiállomás-használati szerződés megkötése előtt a taxik komplex ellenőrzési minősítő vizsgálaton esnek át, ahol a színt, a klímát, a bankkártya-elfogadást, a műszaki megfelelőséget ellenőrzik. Szeptemberben 297 taxi minősítő vizsgálatát végezték el. Ezek során 180 db jármű megfelelt az előírásoknak, a többi esetben hiánypótlásra, javításra van lehetőség.
 
A taxi-szolgáltatást közvetítő és fuvarszervező működési feltételeinek előzetes vizsgálata is a BKK feladata. A vizsgálat során az ellenőrzés kiterjed a szolgáltató pénzügyi megfelelőségének vizsgálatára, infokommunikációs eszközeire vonatkozó műszaki előírások teljesítésére, a diszpécser alkalmazásának megfelelőségére, valamint a védjegyoltalom alatt álló szabadjelzőjének jóváhagyására. Budapesten korábban 21 fuvarszervező társaság tevékenykedett, amelyek közül 11 társaság kérelmezte előzetes minősítését.

Október 1-jéig:

• hat társaság minősítése volt sikeres, és kapta meg előzetes hozzájárulásunkat;
• négy társaság minősítése folyamatban van, miután felszólítottuk őket hiánypótlásra, minősítésük rövidesen befejeződhet;
• egy társaság pedig a hiánypótlásra felszólításnak nem tett eleget, ezért előzetes minősítést nem kapott.

Minősített és regisztrált fuvarszervezőként tevékenykedhet:

• a Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt.;
• a Taxi Plus Europe Kft.;
• a Reklámtaxi Fuvarközvetítő Kft.;
• az RT5 Taxi Holding Kft.;
• a Taxi4 Kft.;
• és a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet.
 
Összesen 1726 nyílt és próbautazásos ellenőrzést hajtottak végre szeptember 1-je óta. Ezek során:

• 20 esetben kezdeményezték a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Hatóságánál a taxiengedély visszavonását, mert az ellenőrzött taxinak érvényes taxiállomás-használati engedélye nem volt;
• a próbautazások során több mint 200 esetben tapasztalták – ez az ellenőrzések mintegy 25%-a – hogy a szolgáltató a fuvarfeladat befejeztével nem ad nyugtát vagy számlát a fuvardíj átvételéről;
• a próbautazások során 20 esetben tapasztaltak olyan mértékű árdrágítást, vagyis a rendeletben rögzített hatósági ártól eltérő más ár alkalmazását, a taxaméter mérésének külső befolyásolását, hamis számla adását, illetve a viteldíjmérő óra alkalmazása nélküli szolgáltatás végzését, aminek következtében a taxiállomás-használati engedélyt azonnali hatállyal felmondták, erről értesítették a Közlekedési Hatóságot, és kértük az árdrágító szolgáltató taxiengedélyének visszavonását. Párhuzamosan eljárást kezdeményezték a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is a vásárlók megkárosítása miatt. 

Továbbra is három műszakban, éjjel és nappal, munkanap és hétvégén folyamatosan ellenőrzik a taxisok tevékenységét, kiemelt figyelmet fordítva a hatóságilag rögzített ár betartására. Az ellenőrzéseket a BKK koordinálásával, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelőivel közösen végzik.
 

A taxirendeletről 

2013. szeptember 1-jén lépett életbe a Fővárosi Önkormányzat által megalkotott új budapesti taxi rendelet (31/2013.(IV.18.) Főv. Kgy.)  Ennek értelmében a taxik az eddigi maximált ár helyett fix viteldíjjal fuvaroznak. Az alapdíj 450 forint, ezen felül kilométerenként 280 forintot, várakozásnál pedig percenként 70 forintot kell fizetni. A rendelet előírásai betartásának ellenőrzésére – különösen a fix ár alkalmazására – közös ellenőrzésbe kezdett a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége.

Budapesti Közlekedési Központ

Hírek

RSS megtekintés