Felhívás a Budapest Bora 2013 elismerő cím elnyerésére

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 50/2013. (V.31.) önkormányzati rendeletében kapott felhatalmazás alapján Budapest Főváros Főpolgármestere Budapest Bora elismerő cím adományozását kezdeményezi, melyre várja a magyarországi bortermelők jelentkezését.

Az elismerő cím odaítélésének célja, hogy segítse a magyar borvidékeken termelt borok népszerűsítését és megismertetését, a magyar borászatok fejlődését.
 
A cím évente egyszer kerül adományozásra fehér-  és vörösbor kategóriában.
Az ünnepélyes eredményhirdetés időpontja: 2013. november 17-én, Budapest Napján.
A nyertes borok termelői az elismerő oklevél mellett jogosultakká válnak a „Budapest Bora” embléma használatára a nyertes borok palackjain és a hozzájuk kapcsolódó marketing és kommunikációs tevékenység során.  
Az embléma egy kör alakú, Budapest Főváros címerét és a „BUDAPEST BORA” feliratot tartalmazó címke.

Nevezési feltételek

1. A nevező tekintetében:

• Magyarországon jegyzett borvidéken, saját pincészettel rendelkező bortermelő borász, vagy borászati vállalkozás.
• személyes és szakmai munkája igazoltan azonosítható a nevezett borokkal (neve vagy cégneve szerepel a palackon, a bort kísérő leíráson és/vagy borászati tevékenysége a termékkel (jelölt borral, illetve a pincészettel) összekapcsolódik,
• vállalja, hogy a minőségi bírálat céljából a nevezett borokból típusonként 6 (hat) eredeti, zárolt palackot átad a zsűri tagjai számára,
• amennyiben az általa nevezett bor kerül kiválasztásra, hozzájárul ahhoz, hogy Budapest Főváros Önkormányzata hivatalos rendezvényein az elismerést elnyert termék kerüljön felszolgálásra, a Budapest Bora emblémát viselő palackban.
• Tevékenységi körében hatósági eljárás nincs folyamatban és az elmúlt 2 évben 500.000 Ft-ot meghaladó mértékű jogerős elmarasztalás nem született.

2. A nevezett bor tekintetében:

• a jelölt bor a kereskedelmi forgalomban megvásárolható palackozott termék, ezáltal rendelkezik az összes érvényes forgalomba-hozatali engedéllyel,
• a nevezett bor évjárata 2012. vagy ennél korábbi,
• színe, illata és zamata alapján kiemelkedő minőségű,
• nevezett borból minimum 400 palack készlet áll rendelkezésre.
Értékelés:
 
A borokat az I. „Budapest Bora” Borverseny Versenyszabályzatában foglalt feltételeknek megfelelően, 5 (öt) tagú zsűri értékeli, melynek tagjai: Budapest Főváros Önkormányzatának képviselői (4 fő), a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának delegáltja (1 fő).
 
Nevezési határidő: 2013. október 31.
 
A minták benyújtásának helye:  1052 Budapest, Városház utca 9-11.,  (a minta benyújtása esetén előzetes egyeztetés szükséges, kapcsolattartó Tóth Miklósné (06 1 327 1098).
 
A mintagyűjtés időszaka 2013. október 1. napjától 2013. október 31. napjáig naponta 8 órától 12 óráig.
 
Kapcsolattartó személy, információ: Szalai István, elérhetőség: szalaiis@budapest.hu
 
A mintákat a kitöltött nevezési lappal együtt kérjük leadni.     
 
Várjuk részvételét!
 
Tarlós István
Főpolgármester