Felavatták Lev Tolsztoj mellszobrát a Városligetben

Felavatták Lev Tolsztoj orosz író bronz mellszobrát hétfőn a Városligetben
 
Tolsztoj nemcsak Oroszország kulturális öröksége, hanem az egész világé. Sikerült szétfeszítenie az államhatárokat és általános értékek mentén egyesíteni az embereket – mondta az avatáson Alekszandr Tolkacs orosz nagykövet. Kiemelte, hogy munkássága megmutatja a világnak az orosz ember valódi arcát, realisztikus képet formál az orosz nép sorsáról, ami végső soron erősíti az államközi kapcsolatokat. Kiemelte, hogy a szobornak otthont adó fasort a Városligetben másfél éve nevezték el az orosz íróról, és az nemcsak a városlakókat és a turistákat, hanem Tolsztoj rajongóit is vonzza. Alekszandr Tolkacs megemlékezett arról is, hogy az orosz alkotó tanításainak már a 19. század végétől több elkötelezett híve volt Magyarországon, Tolsztoj is érdeklődött Magyarország és a magyar értelmiség iránt, nagyra értékelte például Tömörkény István írói munkásságát.
 
Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint Tolsztoj műveinek zsenialitása abban rejlik, hogy felismerte a természet és a civilizáció egyensúlyának megbomlását.  – A boldogság eléréséhez a szeretetet kell mindenkinek magában fejlesztenie. A legfőbb tudomány az, ha képesek vagyunk magunkat méltóvá tenni a boldogságra – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.
 
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az alkotást adományozó Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület tiszteletbeli elnöke kiemelte: a szobor is jelzi, hogy a keleti nyitás jó irány. A politikus szerint az írófejedelem életművének nemcsak esztétikai hatása volt Magyarországon, hanem lelki is, az orosz irodalommal való szellemi kapcsolat szerinte tetten érhető a magyar írók munkásságában, Csehov és Gogol jellegzetes szereplői a magyar irodalomban is jelen vannak, a tolsztojánizmus pedig hatással volt a népi írók gondolkodására is. Rámutatott arra, hogy csereprogramok, konferenciák, orosz-magyar fordító táborok jelzik a többi között, hogy milyen erősek a civil kapcsolatok a két ország között. Megjegyezte, hogy Magyarország volt a díszvendége a moszkvai nemzetközi könyvvásárnak és reményét fejezte ki, hogy Tolsztoj Oroszországa rangjához méltó szeretettel fogja fogadni Petőfi Sándor tervezett szobrát is Moszkvában.
 
A Lev Tolsztoj szobor 90 centiméteres, talapzattal együtt 235 centiméter magas kompozíció Vaszil Roman ungvári művész munkája.

Hírek

RSS megtekintés