Felavatták Cseh Tamás szobrát a Szent Gellért téren

A Magyar Dal Napja alkalmából szeptember 6-án felavatták a kiváló zeneszerző, a XI. kerület egykori lakója, Cseh Tamás első egész alakos szobrát. Az eseményen részt vett Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere és Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője.

Cseh Tamás az 1970-es évektől kezdve egy olyan világról énekelt, amelyben nem kell a reménytelenségbe burkolózni, virágnyelven beszélni, hogy eltakarjuk gondolatainkat. Dalai, amelyek a történelemről, a szerelemről és a hétköznapi életről szóltak, sokaknak reményt adtak. Éppen ezért azt lehet mondani, hogy a dalaiban tovább él számunkra – mondta Csomós Miklós. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte a zeneszerző történelmi gondolatait, amelyek a mai generációknak is fontos mondanivalóval bírnak. 

 

„Egy, a XI. kerület számára fontos emberről emlékezünk meg ezzel a szoborral. Egy olyan személyről, aki művészetével, lényével egy egész elnyomó rendszer ellen lépett fel „ – hangsúlyozta Hoffmann Tamás. Az újbudai polgármester hozzátette, Cseh Tamás dalain keresztül még mindig képes megszólítani az embereket, és miután a fiatalok ma is feldolgozzák zenéjét, művészete nem fog feledésbe merülni.

„Arra kell törekednünk, hogy a mindennapokban is látni tudjuk az egyszerit, a különlegeset. Erre is tanítanak bennünket Cseh Tamás dalai” – mondta Simicskó István. Hozzátette, Cseh Tamás életével példát mutatott, hogyan kell csendben, szerényen élni, ugyanakkor nyitott szívvel fordulni a világ felé.

Majoros István szobrászművész egész alakos alkotása a Szent Gellért téren, az épülő 4-es metró bejáratánál helyezkedik el, a zenészt gitárral a kezében ábrázolja.

"Itt van a város..."

Hírek

RSS megtekintés