Felavatták Ahn Eak Tai szobrát a Városligetben

Magyar és koreai elöljárók jelenlétében avatták fel Ahn Eak Tai dél-koreai zeneszerző szobrát a Városligetben péntek délelőtt.  A két állam politikusai egyaránt bíznak abban, hogy az eseménnyel nem csupán a népszerű zeneszerző karmester, a dél-koreai himnusz szerzője emléke előtt adóznak, de szorosabbra is fűzik a magyar és a dél-koreai nép barátságát is, az alkotás pedig szimbolizálja a Budapest és Szöul közötti együttműködést.

Május közepétől immár Budapesten, a Városligetben áll az Ahn Eak Tai komponistát ábrázoló emlékmű, melyet a Magyar-Koreai Társaság állított fel, a civil kezdeményezést pedig kezdettől fogva támogatta a Koreai Köztársaság Nagykövetsége.  A szoborállítás fő szponzora Szöul város. A szoborállítást Budapest Főváros Önkormányzata jó gondolatnak tartotta, a városligeti elhelyezésről a Közgyűlés egyhangúan hozta meg döntését. Ebben szerepe volt, hogy azt Zugló Önkormányzata is támogatta, és a szobor átvevőjeként így vállalja a szobor megvilágítását, biztonságát és környezete gondozását.  A szoros magyar kötődéssel bíró zeneszerző szobrát, Zsin Judit alkotását Szöul város, mint a szoborállítás fő szponzora ajánlotta fel Budapestnek.

Ahn Eak Tai 1938-41 között Budapesten élt, 1939-től két évig a Zeneakadémia hallgatója volt. Zeneszerzést Kodály Zoltántól tanult, akit egyik mesterének említenek. A magyar állam ösztöndíjasa volt, a híres Eötvös Collegiumban lakott, ezt a lehetőséget csak a nagyon tehetséges diákok kapták meg. A hazai zenei élet más kiválóságai is felfigyeltek rá, így Bartók Béla és Dohnányi Ernő. Velük már első budapesti útja alkalmával találkozott 1936-ban, amikor meghívást kapott, hogy vezényelje a Rádió Szimfonikus Zenekart. A második világháború előtt később is többször járt Magyarországon, vendégkarmesterként saját műveit is játszotta, többször a Rádió Szimfonikus Zenekar élén.

An Ik Te leghíresebb műve a Koreai Fantázia, mely nagyzenekaros, nagykórusos, koreai népzenei motívumokat is tartalmazó szimfonikus mű. A Koreai Fantázia befejező részébe a művész beépítette az Aegukga-t, a koreai himnusz zenéjét.  Ebben szinte kitör a koreai nép szabadságvágya, hazaszeretete és hite, mely túlvezet a tragikus történelmi múlton. 

An vezényelte a világ vezető zenekarait. Így többször a Bécsi, a Berlini Filharmonikusokat, de vezényelt Rómában, Madridban, Londonban, Barcelonában és Dublinban; Európán kívül az Egyesült Államokban is, több zenekar élén. Ekkor saját művei is műsoron voltak. 1946-ban alapította meg a Mallorca Szimfonikus Zenekart, melynek haláig vezető karnagya volt. A Szöuli Filharmonikusoknak 1955-ben lett karmestere. Sírja Szöul Nemzeti Sírkertjében van.

Szegő Andrea, a Magyar-Koreai Társaság elnöke az ünnepség elején méltatta a komponistát, a zeneszerző élete hosszú és fáradságos küzdelem mellett ívelt fölfelé, amit véghezvitt, azt erős jellemének és gazdag képzelőerejének köszönhette. Az Ahn Eak Tai szobornak legalább két üzenete van: a koreaiak és a magyarok közötti barátság szimbóluma, valamint az erős emberi eltökéltség és az elszántság jelképe – közölte a koreai társaság elnöke.

Nam Gwan-Pyo, a Koreai Köztársaság nagykövete köszöntőjében elmondta: a dél-koreai himnusz szerzőjének alkotásaörökké fog élni a dél-koreai történelemmel együtt, és reméli, hogy ez a hely emlékként tovább él majd azoknak a szívében, akik a két ország közötti együttműködés szimbólumának tekintik, és akik szeretik a zenét, a kultúrát.

Kim Hyung-Ju, Szöul főpolgármester-helyettese ünnepi beszédében úgy fogalmazott, örül annak, hogy Európa szívében, Magyarország fővárosában avathatják fel Ahn Eak Tai szobrát, hiszen a szép környezet ihletet adott számára és így gazdagítani tudta tudását. Szöul főpolgármester-helyettese úgy gondolja, Ahn Eak Tai szobra Dél-Korea és Magyarország barátsága elmélyülésének a szimbóluma is egyben – fogalmazott Kim Hyung-Ju.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes köszöntőjében úgy fogalmazott: „nem hiába mondják, hogy a zene összeköti a nemzeteket, átível országokon. Még a kifejezés is a zenéből van, összehangolja a különböző kultúrák képviselőit, ezt a mai rendezvényt is a zene hozta létre, Ahn Eak Tai zeneszerző személye”. Kiemelte: „büszkék vagyunk arra mi, magyarok, hogy a világhírnévre szert tett zeneszerzőről elmondhatjuk, hogy innen indult művészi pályáján. Arra külön büszkék vagyunk, hogy ő, a magyar konzervatórium egykori diákja lett később a koreai nemzet himnuszának szerzője” – mondta a politikus.

Az oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester helyettes megemlítette: a főváros Ahn Eak Taitól relikviát is őriz, a Széchenyi könyvtár zeneműtárában megvan egy példánya Ahn egyik szerzeménye kottájának, amelynek címe: Fest Musik. A kórusmű a tavaszról, az örömről, a szerelemről és a boldogságról szól. Ahn ebben a művében is arról komponált, ami összeköti a nemzeteket, vagyis az emberi lét alap értelméről, a boldogságkeresésről. „Megtiszteltetés számunkra, hogy Budapest főváros nevében helyet adhattunk és részt vállalhattunk egy nemzetközileg elismert, magyarországi kötődésű művész szobrának felállításában – zárta szavait Csomós Miklós. 

A szoboravatással egyidejűleg a Széchenyi Fürdő Márványtermében „Ahn Eak Tai Budapesten” címmel nyílt kiállítás.
 

Hírek

RSS megtekintés