Felavatták Abaj Kunanbajev mellszobrát a Városligetben

Június 2-án ünnepélyesen leleplezték a kazah költő és zeneszerző, Abaj Kunanbajev mellszobrát a Városligetben. Az átadáson, amelynek keretében a Városligeti körút egy része az Asztana út nevet kapta, beszédet mondott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Karim Mazimov, a Kazah Köztársaság miniszterelnöke és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes.

- „Magyarországon fontosnak tartjuk az elődeink által ránk hagyományozott tudást, szokásokat és tradíciókat. Közös bennünk a pusztai, nomád múlt, az állat- és növénytermesztésen nyugvó gazdálkodás, továbbá a lovasnemzeti identitás egyaránt. Magyarország 23 évvel ezelőtt elsőként ismerte el a Kazah Köztársaság függetlenségét, ezzel is erősítve a közös történelmi gyökereket” – hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

- Kazahsztán fejlődését jól tükrözi a főváros, Asztana elmúlt években töretlenül zajló gyarapodása. Ezzel a szoborral és az Asztanáról elnevezett úttal a két nép között lélekben aranyhíd jött létre – mondta Karim Mazimov, a Kazah Köztársaság miniszterelnöke.

 

A kiváló magyar-kazah kapcsolatok eredményeként érkezett felajánlás az emlékműre, amely a "kazah nép ajándékaként" kerülhetett a Városligetbe – mondta Csomós Miklós. „Biztos vagyok benne, hogy ez a szobor tovább fogja erősíteni a két nép kapcsolatát – tette hozzá az oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

A Fővárosi Közgyűlés 2014. április 30-án döntött arról, hogy szobrot állít Ibrahim Abaj Kunanbajevnek. Az idén 110 éve, 1904-ben elhunyt költő, zeneszerző és művész a kazah irodalom és irodalmi nyelv egyik megteremtője. Az őt ábrázoló, talapzattal együtt 3 méter magas mellszobor Kuszajnov Bolat szobrászművész alkotása. A kompozíció köztérre kerülését a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galéria támogatta.

Hírek

RSS megtekintés