Fővárosi Közgyűlés: a választásokig nem lesznek utcaátnevezések

Több mint 80 előterjesztést tárgyalt meg mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek arról a főpolgármester javaslatára, hogy az önkormányzati választásokig nem lesznek utcaátnevezések. Elfogadták a Margitsziget átadás-átvételéről szóló javaslatot, valamint jóváhagyták a Budapest és Sanghaj között kötött testvérvárosi megállapodást.

A Fővárosi Közgyűlés ülése egyperces tiszteletadással kezdődött Horn Gyula volt miniszterelnök és Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok halála miatt.

A városatyák a közgyűlés napirendjét 30 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.

Visszavonta a közgyűlés azt a határozatot, amely szerint Tormay Cécile írónő nevét vette volna fel egy II. kerületi közterület. Arról is határoztak, hogy az önkormányzati választásokig nem változnak közterületi elnevezések. Tarlós István főpolgármester a vitában jelezte, megkapták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását a Tormay Cécile közre vonatkozóan, és nem tehet mást, mint befogadja az MSZP-frakció módosító javaslatát, és visszavonják a korábbi határozatot.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a közgyűlés a jövő évi önkormányzati választások befejezéséig - jogszabály kötelező előírása kivételével - nem tárgyal közterület elnevezéséről, megváltoztatásáról szóló javaslatot. A főpolgármester ezt azzal indokolta, hogy az utóbbi időben a kelleténél élesebbé váltak a közterületi elnevezések vitái, továbbá elejét akarja venni annak, hogy a közelgő választásokkal összefüggésben bárki politikai célokra használja fel az elnevezésekkel kapcsolatos ügyeket. „Ez a téma bőven alkalmas ugyanis arra, hogy manipulálják vele a közhangulatot” – fogalmazott Tarlós István. A javaslatot 26 igen szavazattal, a Jobbik 3 nem szavazatával és Kaltenbach Jenő (független) tartózkodása mellett fogadták el.

Elfogadta a közgyűlés a Margitsziget átadás-átvételéről szóló javaslatot. Tarlós István előterjesztése emlékeztet rá, hogy 2013. július 20-ával egy törvénymódosítás révén a XIII. kerület illetékességi területéből a Fővárosi Önkormányzat közvetlen igazgatási területe lett. A Margitsziget kiemelt idegenforgalmi jelentősége indokolta, hogy fejlesztése illeszkedjen a Budapestet érintő nagyszabású stratégiai koncepcióba. Az átadás-átvétel részleteiről szóló megállapodást augusztus 22-én írta alá Tóth József, a XIII. kerület polgármestere és Tarlós István főpolgármester. A dokumentum rögzíti egyebek mellett a folyamatban lévő ügyek átadásának menetét, továbbá azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2014. január 1-jétől jogosult a kerületek által beszedhető helyi adók bevezetésére. A megállapodást mindkét fél képviselő-testületének jóvá kell hagynia, azt a Fővárosi Közgyűlés 21 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett fogadta el. (Az előzményekről bővebben itt olvashat.)

Egyhangúlag jóváhagyta a közgyűlés a Budapest és Sanghaj között köttetett testvérvárosi megállapodást. A dokumentumot 2013. augusztus 28-án írta alá ünnepélyes keretek között Jang Hsziang, a kínai város főpolgármestere és Tarlós István a Főpolgármesteri Hivatalban. (Erről bővebben itt olvashat.)
 
 
A közterület-felügyelők által elkobzott ruhaneműket és egyéb tárgyakat kapnak a Fővárosi Önkormányzat szociális intézményei - erről egyhangúlag döntött a közgyűlés. Sárádi Kálmánné főjegyző indítványában jelezte: a jogellenes közterület-használat során elkobzott dolgokat a főváros ingyenesen átruházhatja a szociális intézményeknek. A korábbi közterület-felügyelet, mai nevén Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság egy 384 tételből álló listán összegezte a tavaly június 15. és december 27. között elkobzott tárgyakat. Ezek között ruhaneműk, elektronikai eszközök - egyebek mellett Playstation, videókamera -, elemek és kozmetikumok szerepelnek, de van például madárdísz, kézi gyalu, napernyő, sövényvágó és lóbalzsam is a listán.
 
Tarlós István főpolgármester kedden felfüggesztette azt a határozatot, amely lehetővé tette volna prémium kifizetését a Madách Színház igazgatójának. A főpolgármester ezt azután közölte a Fővárosi Közgyűlés ülésén, hogy a Jobbik jelezte, hanyag kezelés miatt feljelentést tesz, mert törvénysértőnek tartja, hogy a közgyűlés prémium kifizetését tette lehetővé a színház igazgatójának, miközben veszteséges az intézmény. Tarlós István ezt követően bejelentette, hogy a korábbi határozatot felfüggeszti és újratárgyalását kezdeményezi. Hozzátette: a Jobbik által közöltek új információk voltak számára, a pártnak ki kell azokat fejtenie, így nem tehet mást, érvényteleníti a döntést. (E témáról bővebben is beszélt a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján a főpolgármester, erről továbbiakat itt olvashat.)

Kétmilliárd forintos folyószámlahitelt vehet igénybe a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amelyre likviditási kockázatok miatt lehet szükség. A 17 igen és 12 tartózkodás mellett elfogadott javaslat szerint a központ bevételei két fő forrásból származnak: piaci bevételekből, és a fővárosi önkormányzattal megkötött feladat-ellátási és közszolgáltatási szerződésből. A likviditási kockázattal ezen bevételek eltérő időben való teljesülése miatt kell számolni. Emiatt indokolt egy szabad felhasználású folyószámla hitelkeret felvétele. A kétmilliárd forintos hitel fedezete a menetdíj-bevétel. Az előterjesztésben hangsúlyozták, az összegre a BKK-nak jelenleg nincs szüksége, a rendelkezésre állás biztonsági tartalékként szolgál.

Harmincmillió forintot szavazott meg Budapest idei műemléki keretébe a Fővárosi Közgyűlés, amely keddi ülésén a Budapesti Művelődési Központ igazgatói pályázatának eredménytelenné nyilvánításáról és új pályázat kiírásáról is határozott. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes 29 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadott előterjesztése szerint a műemléki keret célja a Budapest városképét meghatározó épített értékek megmentése, azok felújítása, restaurálásának segítése. Kiemelt cél az eredeti részek felújítása, restaurálása, visszaállítása. A pályázatokat 2014. január 3-ig kell postán beküldeni a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának címezve vagy személyesen benyújtani a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján. A beérkezett pályázatokat a főpolgármester javaslatára a Fővárosi Közgyűlés bírálja el 2014. február 28-ig. A döntésről ezt követően 30 munkanapon belül a pályázók értesítést kapnak.

Bán Teodóra vezetheti 2014 nyaráig a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.-t, erről döntött Tarlós István főpolgármester előterjesztésére a Fővárosi Közgyűlés kedden. A cég szervezi az őszi Café Budapest és a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeit. Bán Teodóra kinevezésére azért volt szükség, mert az eddigi ügyvezető, Vitézy Zsófia elnyerte a brüsszeli kulturális intézet vezetői posztját. Az új ügyvezető kinevezése azért szól jövő nyárig, mert egy augusztus 15-i kormányhatározat szerint 2014. június 1-jéig kell megalakítani az állam 51 százalékos és a főváros 49 százalékos tulajdonrészével az eseményeket szervező új társaságot.

Kapcsolódó cikk

- Felfüggesztettem a közgyűlés döntését a Madách Színház igazgatójának adandó prémiumról, jelenleg tehát nincs az ügyben érvényes döntés, az önkormányzat jogászai vizsgálják a juttatás szabályosságát – jelentette be a főpolgármester.

Kapcsolódó cikk

A szerződés szerint a felek elősegítik a tapasztalatcserét és az együttműködést a gazdaság, az oktatás, a városüzemeltetés, a turizmus, a kultúra, a történelmi épületek megőrzése területén.

Kapcsolódó cikk

A fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül a Margitsziget, miután az Országgyűlés hétfőn 252 igen, 54 nem szavazattal, 44 tartózkodás mellett elfogadta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter erre vonatkozó javaslatát.

Hírek

RSS megtekintés