Fővárosi Közgyűlés: 10 százalékkal csökken a bérletek ára

Mintegy nyolcvan napirendi pontot tárgyalt meg november 14-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester és Németh Szilárd javaslatára jövőre 10 %-kal csökkenhet a bérletek ára, erről egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadta a testület azt a rendeletet, amely bizonyos közterületeken megtiltja az életvitelszerű ott-tartózkodást. Új igazgatói pályázatot írnak ki a Víg és az Operett vezetésére.

Tarlós István és Németh Szilárd javaslatára egyhangúlag döntött arról a testület, hogy 2014. január 1-től 10 %-kal csökken a közösségi közlekedésben a bérletek ára. A főpolgármester a vitában hangsúlyozta: az intézkedés összesen mintegy 800 ezer embert érint, azaz "szinte minden budapesti családot". A havi bérlet 10.500 Ft helyett 9500 Ft-ba, az éves bérlet 114.600 Ft helyett 103.000 Ft-ba, a tanulóbérlet 3850 Ft helyett 3450 Ft-ba, a nyugdíjasbérlet 3700 Ft helyett 3330 Ft-ba fog kerülni jövőre. Németh Szilárd megjegyezte, hogy ez a fajta rezsicsökkenés komoly segítséget jelent a budapesti családoknak, egy kétgyermekes család évente 33.600 Ft-ot takaríthat meg.

Tilos lesz egyes közterületeken az életvitelszerű ott-tartózkodás

Elfogadta a közgyűlés 21 igen, 12 nem szavazattal azt a rendeletet, amely meghatározza, hogy egyes közterületeken - a 29 kiemelt fővárosi aluljáróban, a játszótereken, az oktatási és gyermekintézményeknél és a Népligetben - tilos az életvitelszerű ott-tartózkodás. A rendelet mellékletében szerepelnek azok a tiltott területek, amelyeket a kerületek javasoltak, ezeket ugyanis a törvény szerint a fővárosnak kötelező elfogadnia. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

- Sajnálom, hogy egyesek politikai hasznot akarnak kovácsolni ebből az ügyből. Megoldási javaslatot nem hallok azoktól, akiknek most a hordón a legnagyobb hangjuk van - fogalmazott a vitában a főpolgármester. Emlékeztetett rá, hogy a főváros folyamatosan javítja a hajléktalanellátás feltételeit. - Nem az a demokrácia, hogy hagyjuk ott szenvedni, meghalni az embereket, ahol épp vannak. Manipulatív aljasság, hogy üldözzük őket - hangsúlyozta Tarlós István.

Módosított útfelújítási program

Módosította a Fővárosi Közgyűlés a 2012-2014-es útfelújítási programot, több szakasz felújítását későbbre tolták, és új utakat is felvettek a programba. A 20 igennel, 1 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadott előterjesztés szerint 2015-re ütemezték át a Thököly út, a Kerepesi út, a Bocskai út és a Nagytarcsai út egy-egy szakaszának felújítását. Felvették a programba a III. kerületi Mátyás király út, a Hold utca, az Erzsébet királyné útja, a Flamingó utca és a Műegyetem rakpart bizonyos szakaszait és a Közraktár utcát. Ezek mellett a 4-es metró beruházásához kapcsolódóan is több utat meg kell építeni a Keleti pályaudvarnál, valamint a XI. kerületi, őrmezői részen. Az előterjesztők a módosítást azzal indokolták, hogy közműfelújításhoz vagy egyéb projektekhez kell igazítani az útfelújítást, illetve meghaladta a forrásokat a felújítás költségigénye. Emellett a 4-es metró beruházása is indokolta újabb útszakaszok felvételét amellett, hogy a rendelkezésre álló 2015-ös források lekötéséhez újabb szakaszok előkészítését kell elindítani.

Operett, Vígszínház: új igazgatói pályázat

Új pályázatot ír ki a Fővárosi Közgyűlés a Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára, erről 19 igen, 9 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett döntöttek. A korábbi - öt évre szóló - pályázatot szeptember 26-án zárt ülésén eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés, ezért volt szükség új kiírásra. A dokumentum szerint a leendő igazgató megbízatása 17 hónapra, 2015. június végéig szól.

Új pályázatot ír ki a főváros a Vígszínház vezetői posztjára is, döntött 18 igen szavazattal, 9 nem és 1 tartózkodás mellett a közgyűlés. A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január 31-én jár le. A vezetői posztra július végén írták ki az első pályázatot, amelyet szeptember végén eredménytelenné nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés. Az ügyvezetői munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig töltheti be a nyertes.

Farbaky Péter a BTM új főigazgatója

Farbaky Pétert, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) jelenlegi főigazgató-helyettesét választotta az intézmény új vezetőjének a közgyűlés. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes kinevezésre vonatkozó előterjesztését 28 igen szavazattal és 1 tartózkodással fogadták el. A közgyűlés korábban Bodó Sándor főigazgató nyugdíjba vonulása miatt döntött a vezetői pályázat kiírásáról.

 

Megengedtem, hogy tiltakozni lehessen, azt viszont nem, hogy szétzilálják a közgyűlés munkáját - nyomatékosította Tarlós István. Érhetetlen és elkapkodott pancserakció, amit a Város Mindenkié egyesület tesz - jegyezte meg.