Föld Órája Budapesten is: a Lánchídról figyelhették az érdeklődök az egy órára elsötétülő fővárost

A Lánchídról figyelhették meg az elsötétedő Budapestet az érdeklődők március 31-én a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld Órája elnevezésű rendezvényén; ezen a napon egy órára világszerte kialudtak híres épületek és sokmillió háztartás fényei. Budapesten kialudt többi között a Budai Vár, a Szabadság híd, a Lánchíd, a Parlament és a Duna Korzó díszfénye.
 

 
A főváros vezetése ismét csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelemre. A Fővárosi Önkormányzat részéről idén Szeneczey Balázs, a Főpolgármesteri Iroda vezetője köszöntötte az eseményre kilátogatókat. Szeneczey Balázs egy indián mondást idézett beszédében, miszerint a Földet nem apáinktól örököltük meg, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsönbe. Az irodavezető úgy fogalmazott, a környezetvédelem területén a Fővárosi Önkormányzat is igyekszik példát mutatni; tavaly megalkotta új környezeti programját és Budapest Fenntartható Energia Akciótervét. Szeneczey Balázs Tarlós István főpolgármester nevében arra kérte a megjelenteket, mindenki gondolja végig, hogy a saját életében milyen apró, de annál fontosabb lépéseket tud megtenni környezetünk megőrzéséért.
 
A 2007-ben Ausztráliából kiindult akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát melyhez minden eddiginél több, 150 ország csatlakozott 2012-ben.
 
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái fotón és videón rögzítették a magasból, ahogyan egymás után elsötétülnek a bolygó különböző időzónáiba eső területek. Az érdeklődők az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján tekinthetik meg a felvételeket.