Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság: a tranzitterületeken rajzolhatnak a gyerekek a földre

Megdöbbenéssel olvastuk és láttuk a sajtóban megjelenő írásokat, anyagokat, melyek azt állították, hogy a FÖRI kérte volna az önkénteseket: figyelmeztessék a gyerekeket, mert rajzaikkal szabálysértést követnek el. Ezzel szemben a FÖRI, tekintettel arra, hogy rendkívül jó az együttműködés a migránsokat segítő önkéntesekkel, arra kérte a Migration Aid munkatársait, hogy az amúgy is nagy megterhelést jelentő folyamatos takarítási, fertőtlenítési feladatokat ne nehezítsék tovább. Arról nem is beszélve, hogy a Migration Aid ötlete alapján a gyermekek rajzait – nyilván nem az aszfaltrajzokat – összegyűjtenék és később kiállítást és jótékonysági árverést rendeznének.

A vonatkozó jogszabály értelmében valóban nem lehet egy adott közterület képét, funkcióját megváltoztatni, azonban a tranzitterületekre azért vonatkoznak más szabályok, mert ezeket a területeket a Fővárosi Önkormányzat egy bizonyos feladat ellátásra a FÖRI-re bízta. A könnyebb érthetőség kedvéért: ha bárki, aki koncert vagy más rendezvény miatt területfoglalási engedélyért folyamodik a Főpolgármesteri Hivatalhoz és megkapja azt, a szervezésében zajló esemény után változatlan formában kell visszaadnia a közterületet. Az esemény alatt azonban a terület használója alakíthatja ki a szabályokat. Következésképpen a tranzitterületeken rajzolhatnak a gyerekek a földre is, mint ahogy ezeken a területeken adott esetben aludni, tisztálkodni is lehet – miközben ezt Budapest közterületein nem szabad megtenni. A FÖRI kérése tehát csak azért fogalmazódott meg, hogy a takarítás során ne legyen probléma abból, hogy a rajzokat nem lehet kikerülni. Ettől függetlenül semmilyen tiltás, figyelmeztetés nem történt, és a jövőben sem történik. Sőt az az elképesztő sajtóhír, amely szerint bírságolt volna a közterület-felügyelő, egyszerűen nem igaz.

Leginkább az az elkeserítő, hogy ma az RTL kereskedelmi televízió felületes hírébe kapaszkodva, a tények ellenőrzése nélkül számos hírfelület vette át a helytelen információt, hergelve ezzel a lakosságot, az önkéntes szervezeteket és a migránsok helyzetén segíteni próbáló fővárosi szervezetek alkalmazottait. 

Összefoglalva: a fővárosi pályaudvarokon megnyitott tranzitzónák a FÖRI használatában lévő közterületek, melyek szabályait a használatba vevő fogalmazza meg ugyanúgy, ahogyan azt más, közterület-foglalási engedéllyel rendelkező cég, szervezet vagy magánszemély teszi. A tranzitzónákban sem közterületen való alvásért, sem krétával való rajzolásért még figyelmeztetni sem fogunk. A zónán kívül a jogrend érvényesülése változatlan.

Felhívjuk a sajtó tisztelt munkatársainak figyelmét, hogy valamennyien jobban járunk, ha az anyagok megírása, elkészítése előtt megkérdezik az illetékeseket. Így az általuk a lakosság felé közvetített hírek hitelesebbek lesznek, az azokban szereplő információk pedig a tényekre támaszkodnak.

 

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság