Európai Mobilitási Hét 11. alkalommal

Szeptember 16-22. között immáron 11. alkalommal csatlakozik Budapest az Európai Mobilitási Héthez. A nemzetközi kampány szlogenje: Mozdulj a jó irányba! „Nem egy elvarázsolt uniós projektről van szó, hanem egy több mint egy évtizede hatékonyan működő kampányról, amely a városi közlekedés ésszerűsítését, környezetkímélő üzemmódra állítását célozza” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester.

Az idén először a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett programsorozat a világ egyik legnagyobb környezetvédő mozgalmának számító rendezvényhez csatlakozva a fenntartható városi mobilitást népszerűsíti, ugyanakkor a kultúra is kiemelt szerepet kap, hiszen a szezonnyitó TeARTrum színházi fesztiválnak köszönhetően izgalmas, új kulturális programok várják a sétálókat a következő hétvégén – tette hozzá.

A főpolgármester úgy vélekedett: a főváros vezetése a közlekedést illetően az elmúlt két évben jó irányba mozdult, sok beruházás eleve a tömegközlekedés ésszerűsítésére, a gépkocsi-használat mellett az alternatív közlekedési módok igénybevételének kialakítására teremtett lehetőséget. „Nem az a cél, hogy a környezet kímélése érdekében ló húzta konflison járjunk munkába, hanem az ésszerű keretek megtartása mellett a környezeti teher csökkentése” – jegyezte meg. Nem elég, ha a város felkínálja az olcsó és környezetkímélő közlekedési lehetőségeket, ismeretterjesztésre, kampányokra, nagy, figyelemfelhívó rendezvényekre is szükség van.
 

A főpolgármester kitért arra, hogy az Európai Mobilitási Hét világfesztivállá vált, tavaly már 2600 város vett benne részt, Argentínától Észak-Amerikán át Japánig, idén az ázsiai régióból Vietnam csatlakozott. Budapest már négy éve a legtöbb programot szerezte a résztvevő hazai városok között, a rendezvény népszerűsége azóta is töretlen a fővárosiak között.
 
A részletes programokról szólva Tarlós István elmondta: a rendezvénysorozat nyitánya Budapesten a közösségi közlekedés napja, ezért szeptember 17-én, hétfőn játszani hívják a közlekedés résztvevőit. Megmutatják, hogy egy átlagos nap ügyeit a városban közösségi közlekedéssel lehet a legegyszerűbben megoldani.

Kedden, szeptember 18-án Mozdulj a jó irányba! címmel szakmai konferenciát szerveznek. Bemutatkozik a FUTÁR (Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer), amelynek segítségével a forgalomirányítók és az utasok pontosan tudhatják, hol tartanak a közösségi közlekedés járművei, mikor érkezik a megállóba a következő járat.

A mobilitási héten a dunai hajózásra is felhívják a figyelmet. A BKK – a Fidesz és a főpolgármester programja alapján – idén nyáron újraindította a főváros régóta kedvelt közlekedési eszközeinek számító, menetrend szerint közlekedő hajójáratokat – emlékeztetett Tarlós István. Szeptember 19-én, a hajózás napján különlegességekkel várják a kicsiket és nagyokat. Szeptember 20-án, csütörtökön a Városligetben a Közlekedési Múzeumban kiderül, milyen ötletek születtek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejleszési Múzeum és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a gyerekeknek, családoknak kiírt rajz- és fotópályázaton, az egész napos programot játékos közlekedésbiztonsági és KRESZ-feladványok színesítik.

Szeptember 21-e, péntek a gyalogosoké és a városi felfedezőké. A „Sétálj” nap keretében szervezett sétákra hívják a városlakókat, hogy megmutassák Budapest apróbb, autóból szinte észrevehetetlen csodáit. A mobilitási hét alatt a sétákra exkluzív részvételt lehet nyerni a rendezvény Facebook-oldalán.

Szombaton, szeptember 22-én autómentes lesz az Andrássy út, amely ismét korzóvá alakult két és fél kilométer hosszan. A sugárutat a TeARTrum színházi szezonnyitó fesztivállal, művészetekkel, környezetvédelemmel, bringásokkal és civil kezdeményezésekkel népesítik be, ahol akár piknikezni is lehet.

A főváros kezelésébe kerülhetnek a Duna-partok Budapesten

A főváros kezelésébe kerülhetnek a Duna-partok és az azokhoz közvetlenül kapcsolódó ingatlanok, elkészült az erről szóló minisztériumi előterjesztés – jelentette be Tarlós István. Emlékeztetett rá, hogy jelenleg „teljes az anarchia, organizálhatatlan a rendszer”. A legutóbbi kormányülésen, amelyen a főpolgármester is részt vett, a kormány támogatásáról biztosította a fővárost ez ügyben - tette hozzá. Mivel a folyamhasznosítás állami monopólium, a főváros a kabinettel együttműködve teljesen új szabályozási tervet készítene a Duna-part budapesti szakaszára. Tarlós István úgy vélte, a egységes projektre van szükség, amelynek keretében a most egész nap a belvárosnál álló nagy hajókat megfelelőbb helyszínre telepítenék, ilyen bázis épülhetne Csepelen. Jachtkikötők létesülhetnek a Népszigetnél és az északi városkapunál. A felszabaduló belső folyószakaszon pedig a kishajó-forgalmat tennék a mostaninál jóval sűrűbbé. A főváros tervezi új hajók vásárlását, ezt a kormány és a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János is támogatja – hangsúlyozta a főpolgármester. A munkálatok még ebben a ciklusban olyan stádiumba kerülhetnek, hogy azt a közvélemény is érzékelje – tette hozzá.