Energiahatékony Vállalat díjat kapott a Fővárosi Állat- és Növénykert

​A Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez már csaknem 2000 vállalat csatlakozott. Az Energiatakarékossági Világnap alkalmából 2015. március 6-án, immáron negyedszer díjazták a már mérhető eredményeket elért energiatudatos és energiahatékony szervezeteket, melynek keretében „Energiahatékony Vállalat” díjat kapott többek között a Fővárosi Állat- és Növénykert is.

A 2011-ben indult Virtuális Erőmű Program (VEP), és a program keretében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat célja, hogy Magyarország európai uniós vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” igazolt energiamegtakarításokból, kiváltva ezzel egy új erőmű megépítését. A VEP minden egyes megtakarítást egy erőmű egységre fordít le: a díj tégla formája is a vállalatok hozzájárulását jelképezi a virtuális erőmű megépüléséhez.
 
Az elmúlt három évben kidolgozott egységes értékelési rend, valamint egy nemzetközileg is egyedinek számító motivációs rendszer segítségével a pályázat tovább inspirálja a magyar iparvállalatokat energiahatékonyságuk növelésére. A  Program Tanácsadó Testületében egyaránt képviseltetik magukat a tudományos élet, a szakigazgatás, a civil szervezetek, valamint az energiahatékonyság területén példaértékű mentor vállalatok is.
 
A 2015. március 6-án, a Nemzetgazdasági Minisztérium Dísztermében megrendezett ünnepélyes díjátadón  „Energiahatékony Vállalat” díjat kapott többek között a Fővárosi Állat- és Növénykert is.
 
Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy az energiahatékonysági beavatkozások mind a hazai vállalati szektor versenyképességének növelésének, mind a gazdaság karbonmentesítésének fontos alapkövét jelenthetik.
 
A Fővárosi Állat- és Növénykert Termál projektjéről bővebben itt olvashatnak:
 
A Virtuális Erőmű Program díjátadójával kapcsolatos sajtóközlemény fotókkal bővített változata innen érhető el.