Emléktáblák a Lukács fürdő híres vendégeinek tiszteletére

Mintegy harminc híres vendégének állított emléktáblát a Szent Lukács Gyógyfürdő, közülük hat művész tiszteletére dombormű is készült a budai létesítményben. A reliefeket György István főpolgármester-helyettes és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. (BGYH Zrt.) vezérigazgatója avatta fel.

A kezdeményezés egy olyan időszakról emlékezik meg, amikor a társadalmi élet egyik központja volt a gyógyfürdő, és a fürdőkultúra a kávéházival együtt épült ki - mondta György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes. Hozzátette, Krajcsovics Károly ötvösművész kezdeményezésére csaknem harminc olyan művész, színész, sportoló nevét örökítették meg egy emléktáblán, akik gyakran látogatták a Lukács fürdőt. Közülük hatról - Kállai Ferencről, Ottlik Gézáról, Kodály Zoltánról, Latinovits Zoltánról, Örkény Istvánról és Garas Dezsőről - dombormű is készült.

 

Szőke László, a BGYH Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a fürdő falán megörökített névsorra nemcsak a létesítmény, hanem az egész ország is büszke lehet. Megjegyezte: a fürdő 12. századig visszanyúló történelme, maga az épület és a víz is hozzájárult ahhoz, hogy a társadalmi élet egyik fontos helyszínévé váljon a Lukács fürdő.

Hírek

RSS megtekintés