Elkészült a zajvédő fal a Nagykőrösi úton

Befejeződött a Nagykőrösi úti zajvédő fal építésének második üteme. Az M5-ös autópálya bevezető szakaszán létesült zajszigetelési program első ütemét tavaly szeptemberben adták át. A most elkészült Kund utca és a Határ út közötti szakaszt Tarlós István főpolgármester és Gajda Péter Kispest polgármestere adta át szerdán.
 
Mindenkinek joga van ahhoz, hogy egészséges környezetben éljen, egészséges levegőt szívjon, és egészséges táplálékot fogyasszon. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy álmait ne zavarja meg a házuk mellett percenként elszáguldó kamion robaja, és a lakosság ébrenlétét ne keserítse meg az állandó gépzaj – emelte ki beszédében Tarlós István. A városvezető az egészséges környezethez való jogról szólva megdöbbentő ténynek nevezte, hogy "a fővárosiak közel egynegyede folyamatosan 70 decibel feletti zajterhelésben él, miközben a nyugodt alvás nem képzelhető el 20 decibel felett".
 
 
Európai Uniós tagállamként Magyarországon is kiemelten fontos terület a zaj okozta környezetterhelés csökkentése, ezért a fővárosnak rendelkeznie kell stratégiai zajtérképpel és egy hozzá kapcsolódó intézkedési tervvel – fogalmazott a főpolgármester.
 
Tarlós István szerint bőven van még tennivaló a zajterhelés csökkentése érdekében, ugyanakkor látszanak az eredmények is: a Nagykőrösi út Vas Gereben utca és Kund utca közötti szakaszán például jelentősen, 14 decibellel csökkent a terhelés. A most átadott zajvédő fal hozzájárul ahhoz, hogy élhetőbbé váljon a főváros egyik csodálatos „szigete”, a Wekerle-telep és annak környéke.
 
Gajda Péter Kispest polgármestere beszédében kitért arra, hogy 25 éve várnak a nagykőrösi úti zajvédő fal ünnepélyes átadására. Ennek a zajvédő falnak a segítségével az egészségügyi értékhatár alá lehetett szorítani azt a nagymértékű zajterhelést, amely hosszú évtizedeken át megkeserítette az itt élők életét.
 
 
A fal építése még az 1990-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején kezdődött meg, aztán elült az építkezés folytatása. A második ütem megvalósítására 470 millió forintot, a teljes beruházásra majd 1 milliárd forintot biztosított a Fővárosi Önkormányzat. A szerdán átadott, csaknem 1 kilométer hosszú fal átlagos magassága 4 m. Az alumínium keretbe foglalt átlátszó, hangszigetelő panelek 2x8 mm vastagságú biztonsági üvegből készültek.
 

Hírek

RSS megtekintés