Egységes koncepciót készít a főváros a közterületi ételosztások engedélyezéséről

A Fővárosi Önkormányzat hamarosan elkészíti a közterületi ételosztások és egyéb jótékonysági események engedélyezéséhez kapcsolódó koncepciót – többek között a Menhely Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei bevonásával. Ennek elkészültéig az egyedi, közterületen történő ételosztási kérelmeket egyelőre nem bírálják el.

A koncepció célja, hogy a karitatív célok teljesülése mellett az adott fővárosi közterület rendeltetésszerű használatát is biztosítani lehessen, utóbbival kapcsolatban ugyanis számos lakossági panasz érkezett a fővároshoz.

A Fővárosi Önkormányzat támogatásával jelenleg kilenc helyszínen működik a hajléktalanok étkeztetését biztosító konyha. Utcai, közterületi étkeztetés pedig három helyszínen történik. A Főváros által fenntartott nappali melegedőkön – ahol összesen 3600 férőhely áll rendelkezésre – reggelit is kapnak a rászorulók.

Budapest közterületeinek csak egy részét kezeli a Fővárosi Önkormányzat, a többi a kerületi önkormányzatokhoz tartozik. Utóbbiak természetesen saját hatáskörben dönthetnek a hozzájuk tartozó közterületek használatának engedélyezéséről, így többek között az utcai ételosztásról is, mint ahogyan arra jelenleg is számos példa akad. A karitatív szervezetek pedig a közterületi ételosztás mellett saját területükön, intézményeikben is oszthatnak élelmet a rászorulóknak.

Szó sincs arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat adminisztratív eszközökkel akadályozná a rászorulók segítését, a Főváros nemes és támogatandó gesztusnak tartja a karitatív akciókat, mint az ételosztások, támogat is egy sor ilyen kezdeményezést, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a frekventált fővárosi közterületeken rendezett állapotok legyenek.
 
Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatóság