Tarlós: Megnyitották a Királyok útját és a Nánási utat, valószínűleg holnap megnyitják a Margit-szigetet

Csütörtök déltől megnyitották a III. kerületi Királyok útját és a Nánási utat, miután minden takarítási munkálat befejeződött, az útszakaszon a buszforgalom is megindult. Valószínűleg holnap megnyitják a Margit-szigetet is – jelentette be Tarlós István főpolgármester csütörtökön a Margit-szigeten Bakondi György árvízi helyreállításért felelős miniszterelnöki megbízottal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Budapesten a veszélyhelyzeten végleg túl vagyunk – jelentette ki a főpolgármester. Tarlós István elmondta: a Margit-szigeten a homokzsákok begyűjtése már befejeződött, június 24-ig egész Budapest területén a depóból is elszállítják azokat. A szigeten az elkordonozott területeken még van víz, összesen 37-tel csökkent a faállomány, amelynek oka az árvíz mellett, hogy a korábbi több hónapos esőzések a talaj vízmegtartó képességét száz százalékban kimerítették, a két folyamat tehát együtt erősítette egymást. Hangsúlyozta: a felújított szökőkút július 1-jére tervezett átadását semmi nem veszélyezteti. Hozzátette: valószínűleg holnaptól megnyílik a Margitsziget a látogatók előtt.

Tarlós István szólt arról is, hogy egy másik ismert kritikus szakaszon, a Királyok útja – Nánási úton csütörtök 12 óráig minden takarítási munka befejeződött, a zsákokat az érintett területen összeszedték, a buszközlekedés is elindult ettől az időponttól az útszakaszon.

A főpolgármester az árvízzel összefüggő egyéb közlekedési hírekkel kapcsolatban elmondta: a 2-es villamos néhány napig csak a Lánchídtól délre közlekedik, mert statikailag meg kell vizsgálni a parti támfalat.

Bakondi György árvízi helyreállításért felelős miniszterelnöki megbízott arról számolt be: mindenütt ütemterv szerint halad a helyreállítás, s ugyanaz a szervezettség jellemző, mint a védekezéskor. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója arról is beszámolt, hogy az állami védművek több mint felét visszabontották az országban, a települések 54 százalékában végeztek a helyreállítási, 70 százalékában a mentesítési munkálatokkal. Az érintett települések 79,5 százalékában már van áram is.

Összesen 159 kilométernyi közutat adtak vissza a forgalomnak és jól halad, 41 százalékos a vasúti helyreállítás is – mondta Bakondi György, hozzátéve, hogy több mint 24 ezer hektáron fejezték be a szúnyogirtást. Kitért arra is: az árvíz miatt kitelepített 1570 emberből 1248 már hazatérhetett, a következő napokban visszatérhet az egyik idősek otthonába egy nagyobb csoport is.

A tájékoztató teljes felvétele

Hírek

RSS megtekintés