Civil ruhás közterület-felügyelők fogják ellenőrizni a taxikat

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság 2013. október 1-től – a jogszabályban meghatározottak alapján – hatósági jogkörben megkezdi a budapesti taxik teljes körű ellenőrzését.
Ez magában foglalja a droszthasználat vizsgálatát, a próbavásárlásokat, valamint a Budapesti Közlekedési Központtal közösen végrehajtott ellenőrzéseket.
 
A Fővárosi Közgyűlés által korábban elfogadott taxirendelet fix tarifát előíró rendelkezése 2013. szeptember 1-jén lépett hatályba. A tarifaszabályzat megfelelő alkalmazását civil ruhás közterület-felügyelők fogják ellenőrizni. Utazásuk során figyelik a rendeletben előírtak betartását, a célállomásnál pedig tájékoztatják a járművezetőt a közigazgatási eljárás tényéről, amelyről jegyzőkönyvet vesznek fel.
 
A taxiállomás használatát és az engedélyek érvényességét a közterület-felügyelők – a törvényben előírtak alapján – járőrszolgálatuk során folyamatosan ellenőrzik. Amennyiben a szabályok megsértését észlelik, a megtett intézkedésről értesítik a közlekedésszervezőt, aki erről köteles nyilvántartást vezetni.
 
A rendeletben szerepelnek a taxik küllemére vonatkozó előírások is: 2014. augusztus végéig minden taxinak sárgának kell lennie. Az autók színváltása az éves droszthasználati engedélyek lejártával fokozatosan történik, új engedélyt már csak sárga taxik kaphatnak.
 
Az életbe lépett változások betartását ellenőrző szervezetek – a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Budapest Főváros Kormányhivatala – azt is vizsgálják, hogy a szolgáltató társaságok és maguk a taxik mindenben megfelelnek-e a rendeletben előírtaknak.
 
Annak érdekében, hogy új feladatukat minél hatékonyabban tudják ellátni, a közterület-felügyelők elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt.
 
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala
Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság