Budapesten tartják az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének éves konferenciáját

Dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes köszönti az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége éves konferenciáján megjelenteket a Budapest Hiltonban
​2014. szeptember 23. és 27. között Budapest ad otthont az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) éves konferenciájának. A konferencia szakmai nyitónapján Szentes Tamás főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy fenntartóként a Fővárosi Önkormányzat számára a Fővárosi Állat- és Növénykert kiemelt fontosságú intézmény, nemcsak turisztikai vonzereje miatt, hanem oktatási, nevelési és természetvédelmi tevékenysége okán is.
 
Az EAZA célja, hogy segítse az európai, professzionális állatkertek közötti együttműködést olyan szakmai kérdésekben, mint az állattartás magas színvonalának biztosítása, az oktatás, nevelés fejlesztése, vagy a veszélyeztetett fajok megőrzése. Emellett az európai állatkertek érdekvédelmét is ellátja, és tanácsadó szerepet tölt be az Európai Unió jogalkotási és jogalkalmazási folyamatában.

A budapesti állatkert Magyarországon messze ez a leglátogatottabb kulturális intézmény, évente egymillió látogató keresi fel nemcsak Budapestről, hanem az ország minden tájáról, sőt a határokon túlról is – mondta Szentes Tamás. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években a Főváros jelentős összegekkel segítette az intézmény fejlesztését, így több, nagy jelentőségű beruházás is megvalósulhatott, és továbbiak megvalósítása van folyamatban. „Az idei év különösen fontos állomás, hiszen az intézmény története során először sikerült elérni, hogy annak területe ne csökkenjen, hanem végre jelentősen gyarapodjon” – emelte ki.
 
Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója kiemelte, hogy a konferencia minden témája hozzájárul a szövetség missziójának beteljesítéséhez. Emlékeztetett arra, hogy a tavaly Edinburgh-óban rendezett konferencián új kérdések vetődtek fel az állatvédelemmel kapcsolatban, az állatkertek szerepe pedig a média középpontjába került. Mint mondta, az idei tanácskozáson is kiemelt szerep jut az állatállomány védelmének, e mellett azonban az állatkerteknek több feladata is van. „Az állatkertek az emberekért vannak, azért, hogy az emberek megismerhessék és megszeressék az állatokat” – jelentette ki.
 
 
Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (European Association of Zoos and Aquaria) a világ egyik legjelentősebb állatkerti szakmai szervezete. Kialakulása az 1980-as évek közepén kezdődött meg, eredetileg mint az Európai Közösség állatkertjeinek szervezete. A Közép- és Kelet-Európában lezajlott változások nyomán azonban a vasfüggöny mögötti országok vezető állatkertjei is egymás után csatlakoztak a szervezethez, így a mai értelemben vett európai szövetség 1992-ben született meg. Napjainkban 41 ország 344 állatkertje tartozik a szervezet tagságába, nemcsak a hagyományos földrajzi értelemben vett Európából, hanem olyan országokból is, mint Kazahsztán, Izrael, vagy az Egyesült Arab Emirátusok. Az EAZA tagságába tartozó állatkertek látogatottsága összességében mintegy 140 millió főt tesz ki.
 
A Fővárosi Állat- és Növénykert 1992 óta tagja az EAZA-nak, vagyis azóta, hogy a szervezet az Európai Közösség állatkertjeinek szervezetéből egész Európa állatkerti szakmai szervezete lett. A budapesti állatkert főigazgatóját, Persányi Miklós a 2000-es években kétszer is megválasztották a szervezet elnökének. Jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykert a szervezet teljes jogú, akkreditált tagja.

Hírek

RSS megtekintés