Budapesten is elindult az első elektromos taxi

New York, Hong Kong, Hamburg, London, Lisszabon és a világ számos másik nagyvárosa után Budapesten is elindul a zöld taxizás. A hazai taxitársaságok közül elsőként bővíti a Budapest Taxi a flottáját két elektromos és ötven CNG-, azaz gázüzemű járművel, a környezetbarát autókat szerdán sajtótájékoztatón mutatták be.
 
A főváros vezetése kiemelt szerepet szán a fenntartható városfejlesztésnek, amelynek fontos eleme a közlekedési eszközök fejlesztése és innovációja – mondta a sajtótájékoztatón Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes. Példaként említette az 1-es és 3-as villamosvonalak fejlesztését és az új, CNG hajtású (földgázüzemű) buszok beszerzését. Kitért rá, hogy a „zöld taxizás” révén csökkenthető a levegőszennyezettség, a taxisok pedig csökkenthetik költségeiket, hiszen a környezetkímélő járművekkel harmadannyiba kerül egy kilométert megtenni, mint a hagyományos meghajtású autókkal.
 
Horváth Csaba, a Budapest Taxi igazgatója reményét fejezte ki, hogy a környezetbarát autók az utasok körében is sikert aratnak. Emlékeztetett rá, hogy cégük két elektromos és ötven CNG meghajtású új autót tesztelt több hónapon át. A Budapest Taxi flottájában most debütáló Nissan Leaf ötajtós elektromos autói magas hatékonyságú lítium-vas-foszfát akkumulátorral működnek, amelynek feltöltése alig 25 percet vesz igénybe, és egy feltöltéssel akár 200 kilométert képes megtenni.
 
 
A jelenleg meglévő két töltőállomás számának gyarapításával néhány éven belül jelentős fejlesztések valósíthatók meg a közösségi közlekedésben is – hangzott el. Koncz László, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója azt elmondta, hogy folyamatosan tárgyalnak taxistársaságokkal, kommunális szolgáltatást nyújtó és közösségi közlekedési társaságokkal, amelyek fontolgatják gépjárműflottájuk CNG üzeműre való cseréjét. A cég saját autóit is fokozatosan állítja át CNG hajtásúakra. A Főgáz 2011-ben adta át a Kőbányai úton a főváros első nyilvános földgáz-töltőállomását.
 
A Budapest Taxi az új elektromos taxik népszerűsítése érdekében március 20-án egész nap ingyen szállítja elektromos autóival az utasokat. Az autók kipróbálására a 06-1-7777777, 06-30-7777777, 06-20-7777777 telefonszámon várják azokat az utasokat, akik fogékonyak a zöldebb budapesti közlekedés iránt. Bővebb információ a www.budapesttaxi.hu honlapon.

Hírek

RSS megtekintés