Budapesten is elindul a MoLaRi vegyvédelmi riasztórendszer

Szeptembertől Budapesten is üzembe lép az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) lakosságtájékoztatási rendszerének egyik legfontosabb eleme, a MoLaRi. A veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek körzetében telepített, országos kiterjedésű meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszer bemutatóján beszédet mondott Bakondi György, az OKF főigazgatója és Tarlós István főpolgármester.

A Budapesten kiépített rendszer által érintett üzemek mindegyike gyógyszergyár, amelyek területén nagyobb mennyiségben vannak jelen mérgező anyagok, és a telephelyeik közvetlen környezetében lakott területek vannak. A három veszélyes üzem környezetében összesen ötvenkét monitoring és több mint háromszáz riasztó-tájékoztató végpont telepítése történt meg – mondta Tarlós István. Hangsúlyozta: a MoLaRi hozzájárul a város környezetvédelméhez is és az életvédelem mellett erősíti a budapestiek vagyonbiztonságát is. "A Főváros és az OKF közötti együttműködés az elmúlt években kiemelkedően sikeres volt, különösen igaz ez a 2013-as árvíz idején végzett munkára” - tette hozzá a főpolgármester. 

 

- A már kilenc megyében és a fővárosban kiépített rendszer jelentősen emeli a veszélyes üzemek környezetében élők biztonságát és biztonságérzetét. A rendszer egyrészt alkalmas arra, hogy veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset esetén időben riassza a lakosságot, másrészt információt szolgáltat a veszélyes anyagok terjedésével kapcsolatban a katasztrófavédelem számára – mondta Bakondi György. - A szeptember elsejével induló riasztási végpontok több mint kétszázötvenezer embert tudnak elérni Budapesten, valamint Komárom-Esztergom, Zala és Heves megyében – tette hozzá a főigazgató.

A MoLaRi teljes kiépülésével csaknem ötszázezerre emelkedik a rendszer révén riasztható lakosok száma. A rendszer budapesti elemeit összesen hárommilliárd forintból építették ki.

Hírek

RSS megtekintés