Budapest testvérvárosa lett Sanghaj

Testvérvárosi megállapodás született Sanghaj és Budapest között, a dokumentumot ünnepélyes keretek között írta alá Jang Hsziang, a kínai város főpolgármestere és Tarlós István a Főpolgármesteri Hivatalban. 

„Sanghaj másfél évtized alatt akkora fejlődésen ment keresztül, amelyet New York, az amerikai metropolisz csak több évtized alatt tudott elérni. Néhány év alatt 400 kilométer metróhálózat épült. A tavalyi látogatásom alkalmával már megállapodtunk a kapcsolat testvérvárosi szintre emeléséről, Orbán Viktor miniszterelnök is messzemenő támogatásáról biztosította a résztvevőket" - mondta Tarlós István. Hangsúlyozta: Magyarország rendkívül fontos stratégiai partnerének tekinti a hatalmas Kínát. Ennek és a városvezetők értékrendjének megfelelő, hogy fontos együttműködő partnerré váljon a magyar főváros és a két kínai nagyváros, Peking és Sanghaj. "A testvérvárosi megállapodás széleskörű együttműködést tartalmaz, alapvetően a kulturális kapcsolatokra koncentrál, de a városüzemeltetésen és a városfejlesztésen keresztül az egészségügyi és a szociális kérdésekre is kiterjed. Egyelőre öt évre kötöttük, amit korlátlan időre meghosszabbíthatunk, és a Fővárosi Közgyűlés szeptember 3-i döntésével azonnal életbe is lép" - jelentette ki a főpolgármester.

„A testvérvárosi szerződés nagyban hozzájárul a két város közötti gazdasági, kereskedelmi, kulturális és oktatási kapcsolatok fejlesztéséhez” - mondta Jang Hsziang. A sanghaji főpolgármester kitért arra, hogy a magyar építész, Hugyecz László nagyban hozzájárult Sanghaj fejlődéséhez, 27 fontos műemlék épület kötődik az ő munkásságához. Megjegyezte, hogy a magyar műemléki tapasztalatokból sokat tanulhatnak, ők pedig szívesen megosztanák Budapesttel a reform és nyitás politikája óta eltelt 30 év tapasztalatát. 
 

A mostani megállapodással Sanghaj Budapest 14. testvérvárosa lett. A szerződés szerint a felek elősegítik a tapasztalatcserét és az együttműködést a gazdaság, az oktatás, a városüzemeltetés, a turizmus, a kultúra, a történelmi épületek megőrzése területén, valamint támogatják a kerületi és megyei szintű együttműködést a közös gazdagság és fejlődés érdekében.

Hírek

RSS megtekintés