Budapest ivóvízellátásáról szóló kiállítás nyílt a fővárosi levéltárban

Ünnepélyesen megnyitották a Nyitott Levéltárak 2012 nevű programsorozatot hétfőn, a nemzetközi levéltári nap alkalmából. Budapest Főváros Levéltárában Vízhordók és vízvezetők címmel a főváros ivóvízellátásának megszületéséről szóló kiállítás nyílt meg. A kiállítás apropóját a Fővárosi Vízművek részvényeinek visszavásárlása szolgáltatta.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón azt mondta, hogy a levéltárosok munkája még soha nem állt olyan kihívások előtt, mint manapság, a digitális forradalom idején. Mint fogalmazott, a levéltárak és a levéltárosok „egyesítik az emlékezetet és a történelmet, többleterőt adva a nemzeti közösségnek, amit együtt akarunk szolgálni”.

L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke az új levéltári rendszerről szólva elmondta, annak a jövőben jól és hatékonyan kell működnie, aminek a záloga egy új, egységes kultúrpolitika. A feladatok között említette a múzeumok és könyvtárak sorsának rendezését, amelyet új és korszerű közművelődési és közgyűjteményi törvényben kell szabályozni.

Szendrei Róbert önkormányzati főtanácsadó – idézve Tarlós István főpolgármester szavait – azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi városvezetés eddigi legjobb teljesítményének tartja a Fővárosi Vízművek, mint a város legfontosabb stratégiai cégének a visszaszerzését. Budapest polgárai visszakapták azt, amit az előző városvezetés elhibázott döntése elvett tőlük: a Duna vízhasználata feletti teljes jogú rendelkezést – emelte ki. 

A főtanácsadó kiemelte: a nemzetközi levéltári nap alkalmából, a Nyitott Levéltárak programsorozat ünnepélyes nyitányaként Budapest Főváros Levéltára nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy ízelítőt adjon az egyik legfontosabb közszolgáltatással összefüggésben keletkezett iratokból. A fővárosi vízellátás története kész regény – jegyezte meg Szendrei Róbert. Hangsúlyozta, hogy a fővárosi vízszolgáltatást illetően nincsen szégyenkeznivalónk. Amikor Pest város közgyűlése 1867 júniusában elhatározta, hogy saját tulajdonú vízművet épített, már ezzel a döntéssel is csaknem valamennyi európai fővárost megelőzte. A nagyvárosok népességi és költségvetési viszonyai már ekkoriban is indokolttá tették a közmű városi kezelésbe vételét. Pest, illetve Budapest volt az első, ahol már kezdetben is az önkormányzati létesítés és kezelés mellett tették le a voksot.

A Nyitott Levéltárak 2012 a levéltári közösség újszerű vállalkozása. Kísérlet arra, hogy az eddig központi szervezés nélkül, egymástól elkülönült intézményi rendezvényeket egy éves programsorozat keretébe illessze.