A főpolgármester köszöntötte a IV. Magyar Világtalálkozó résztvevőit

„A világtalálkozó az elmúlt években elért eredményeivel méltán kivívta magának az anyaország, a Kárpát-medence, a nagyvilágban élő magyarok, valamint a magyarsággal baráti kapcsolatokat ápoló országok, külföldi állampolgárok figyelmét, érdeklődését és elismerését” - mondta köszöntőjében Tarlós István, a gálaműsorral és díjátadóval egybekötött IV. Magyar Világtalálkozó megnyitó ünnepségén Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 
 
Budapest főpolgármestere beszédében kihangsúlyozta, hogy a magyarság egymás és Isten szeretetének nélkülözhetetlenségéről, a becsület, az összetartozás fontosságáról, az ősök tiszteletéről és nem utolsó sorban az összefogásról szólnak.
A május 25-ig tartó találkozóra a világ mind az öt kontinenséről érkeztek vendégek. A világtalálkozó idei díszvendége Kárpátalja, emblémája pedig a Lelle nevű puli plüssfigura, amely jelképesen a világ magyarságának "összetereléséről" gondoskodik.
 
„Hiszem, hogy nem csak nyelvében, kultúrájában, a tudomány területén elért eredményekben, de szívében, az emberiség felé forduló szeretetében is él a magyar. A sok hungarikum mellett legyen ez is a mi, magyarok névjegye a nagyvilágban.” – fogalmazott Tarlós István.
 
A főpolgármester köszöntőjében kitért arra, hogy a magyarok összefogásához szükség van a nemzet iránt elkötelezett kormányra, amelynek „következetes kiállása révén, ma már hatszázezer, magukat büszkén magyarnak valló ember tette le az állampolgári esküt”. 
 
 
A hivatalos megnyitó ünnepségen díjakat is átadtak. A Világ Magyarságért közéleti és művészeti elismerést azok kapják, akik az összmagyarság összefogásának és nemzettudatának erősítése érdekében kiemelkedő munkát végeznek. Idén Bokor Balázs diplomata, nagykövet, Esterházy Antal, a Közép-Európai Club Pannónia elnöke, Papp Lajos szívsebész professzor, Kassai Lajos lovas íjász, Hegedüs Tünde festő- és szobrászművész, Mága Zoltán hegedűművész, Varga Miklós előadóművész, valamint a Kaposvári Csiky Gergely Színház közössége kapta az elismerést.
 
A Tiszteletbeli Magyar címet azok a nem magyar származású személyek kaphatják meg, akik Magyarország és a magyarság javára hosszú idő óta végeznek értékes tevékenységet, Magyarország jó hírnevét erősítik. A kitüntetést Alekszandr Mehezko oroszországi Világklub-elnöknek és Miguel Manuel Segunda angolai diplomatának ítélték oda.
 
Az Összefogás a Magyarságért Díjat azok kaphatják, akik a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés érdekében tevékenykednek. Idén Muszab Alnúr, az ENSZ ifjúsági elnöke; Joó Géza közgazdász, filmproducer, a Magyar Világtalálkozók szóvivője; Mezei László jogász, a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke és Pörneki András, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Világklub-elnök részesült a kitüntetésben.
 
A héten a világtalálkozó rendezvényei Ópusztaszeren és számos más budapesti helyszínen folytatódik, a hétvégén pedig a SYMA Rendezvényközpontban a világfalu keretében a jurtasátrak mellett a Magyar Értékek utcája, a Találmányok tere, a Gyógyító övezet és a Kézműves sor várja a látogatókat.

Hírek

RSS megtekintés