Budapest Márka elismerést kapott a Zöld Sziget Budapest start-up vállalkozás

„Budapest Márka” elismerésben részesítette Budapest Főváros Közgyűlése a Zöld Sziget Budapest környezetvédelmi komplex szolgáltató központ projektet megvalósító Tanker Port start-up vállalkozást. Az oklevéllel járó díjat szerda délelőtt sajtótájékoztató keretében adta át Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a vállalkozóknak.
 
Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felidézte: a Budapest Márka elismerést Budapest Főváros Közgyűlése 2013-ban alapította azzal a céllal, hogy összegyűjtsék azokat az értékeket és értékteremtő tevékenységeket a fővárosban, amelyek elviszik Budapest jó hírnevét az országban határokon belül és túl. Kiemelte: a mai Budapest Márka díjátadás egy kicsit eltér a szokásostól, ez ugyanis az első eset, amikor induló vállalkozásnak ítélte oda a közgyűlés a díjat.
Ma egy start-up vállalkozást díjazunk, egy magyar innovációt, amiről azt reméljük, hogy nemcsak a budapestieknek lesz hasznos, hanem sikeres projekt lesz máshol a világban is – hangsúlyozta. Hozzátette: az úszómű egy korszerű és hasznos módszert és annak rendszerszerű alkalmazását kínálja környezetünk, élő vizeink megóvására, az emberi tevékenység okozta környezeti károk kiküszöbölésére.
 
Úgy fogalmazott: ma a város egy újabb értékkel gyarapodott, egy Zöld Szigettel. Reméljük, hogy vele városunk és környezetünk tisztább lesz, tevékenysége hatékonyan fogja támogatni a környezetbarát dunai hajózás meghonosítását – mondta Szentes Tamás.
 
Hoffmann Pál a Tanker-Port Kft. ügyvezető igazgatója a díjat megköszönve elmondta, az úszómű - amelyet a fővárosi Duna-szakaszon, a Műegyetem előtt kötöttek ki - elsődleges funkciója, hogy a Budapestre érkező hajókat kiszolgálja. Így azok megszabadulhatnak a rajtuk felgyülemlett hulladéktól - például a fáradt olajtól, az olajos fenékvíztől, a konyhai hulladéktól -, de vételezhetnek üzemanyagot és ivóvizet is. Ez a komplex integrált szolgáltatás áprilistól először Budapesten vehető igénybe Európában - közölte az ügyvezető igazgató.
 

Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) stratégiai elnökhelyettese pedig azt emelte ki: a NIH aktívan működött közre a Zöld Sziget projekt megvalósításában, mert úgy ítélték meg, hogy a start-up elképzelés újdonságerejénél fogva támogatásra érdemes kezdeményezés.
 
Záray Gyula professzor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudományi Kutatóközpontjának igazgatója elmondta: a projekt megvalósítása környezetvédelmi szempontból igen jelentős, mert csökkenthető általa a Duna környezeti terhelése, szennyezése. A kidolgozott komplex és integrált rendszer alkalmazása - minden szolgáltatás egy helyen vehető igénybe - pedig gazdaságossá teszi a működést. Továbbá alapvető cél az, hogy az élővizekbe minél kevesebb szennyezőanyag, például gyógyszermaradvány kerüljön be, emellett a biológiai sokszínűség is megőrizhető legyen.
 
A Tanker Port Kft. Zöld Sziget elnevezésű projektje mindamellett, hogy a környezetre ártalmas hulladékokat kezeli, átveszi és egy részét helyben ártalmatlanítja, magas technológiai színvonalú tankolási és ivóvíz felvételi lehetőséget biztosít a dunai kis- és nagyhajók részére egyaránt.
 
A Budapest Márka címmel oklevél jár, valamint jogosultság a Budapest Márka embléma használatára. Az elismerést négy területen osztják ki: kiemelkedő termékek, szolgáltatások, kimagasló kulturális-művészeti eredmények, valamint kimagasló közszolgáltatások. Az elismerést területenként évente legfeljebb tíz alkalommal adományozzák. A Budapest Márka cím korábbi kitüntetettjei közé tartozik a vendéglátóhelyek közül a XVIII. kerületben működő Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterem, a csepeli Rizmajer Kézműves Sörfőzde és Sörház, valamint a Gerbeaud Cukrászda, az Onyx Étterem, a DiVin Porcello Sonkabár és Étterem, valamint a Csalogány 26 Étterem is.
 

Hírek

RSS megtekintés