Budapest Márka elismerést kapott a New York Kávéház és a Szent Efrém Férfikar

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a Budapest Márka díjazottjaival, a Szent Efrém Férfikarral, és a New York Palace szálloda igazgatónőjével, Engelbrecht Kingával
„Budapest Márka” elismerésben részesítette Budapest Főváros Közgyűlése a New York Kávéházat és a Szent Efrém Férfikart. Az oklevéllel járó díjat csütörtökön a New York Kávéházban adta át Szentes Tamás főpolgármester-helyettes.
 
A Budapest Márka elismerést Budapest Főváros Közgyűlése 2013-ban azzal a céllal alapította, hogy olyan kiemelkedő tevékenységeket is díjazhasson, amely elismerésére eddig nem volt lehetőség, ugyanakkor a város életében és fejlődésében meghatározó szerepet játszanak - mondta az átadáson Szentes Tamás. Úgy fogalmazott: a díjátadással a gyökerekhez nyúlnak vissza, "azokhoz a hagyományos értékekhez, amelyek már nemzetünk és városunk történelméhez tartoznak, melyekre büszkék vagyunk, és amelyekre ténylegesen tudunk építeni, amikor a jövőről beszélünk". Kitért rá, hogy a Szent Efrém Férfikarnak két fő művészi terület gondozása a célja: a bizánci liturgikus zenéé és a magyar férfikari hagyományé.
 
A főpolgármester-helyettes a New York Kávéházról elmondta: a „világ legszebb kávéháza” címmel büszkélkedik, és emellett a modern budapesti vendéglátás egyik vezető alkotó műhelye. Nemcsak a magyar gasztronómia megújításán, az „Esszenciális Magyar Gasztronómia” megalkotásán, de a nemzetközi gasztronómiai trendek követésében is az élen jár.
 
 
A Budapest Márka címmel oklevél jár, valamint jogosultság a Budapest Márka embléma használatára. Az elismerést négy területen osztják ki: kiemelkedő termékek, szolgáltatások, kimagasló kulturális-művészeti eredmények, valamint kimagasló közszolgáltatások. Az elismerést területenként évente legfeljebb tíz alkalommal adományozzák.
 
A Budapest Márka cím korábbi kitüntetettjei közé tartozik a vendéglátóhelyek közül a XVIII. kerületben működő Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterem, a csepeli Rizmajer Kézműves Sörfőzde és Sörház, valamint a Gerbeaud Cukrászda, az Onyx Étterem, a DiVin Porcello Sonkabár és Étterem, valamint a Csalogány 26 Étterem is.
 
Legutóbb egészségipari high-tech vállalkozások kaptak Budapest Márka elismerést. A Fővárosi Közgyűlés az orvostechnológia és az élettudományok területén tevékenykedő 77 Elektronikai Kft-t, a Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft-t, a MEDICOR Elektronika Zrt-t, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ és a Fermentia Mikrobiológiai Kft-t tüntette ki díjjal. Szintén megkapta a Budapest Márka elismerést a Városliget Café & Bar 1895, valamint az evopro cégcsoport.