Bagdy: október végén nyithat meg a Bálna

​Október végén nyílhat meg a Bálna, korábbi nevén a CET – jelentette be csütörtökön Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes. Hozzátette: az épület május végén megkapta a használatbavételi engedélyt, júniusban pedig sikerült megállapodni a beruházó Portóval is. A Magyar Kereskedelmi Bankkal (MKB) folytatott pert leszámítva minden peres eljárást sikerült lezárni, vagy a főváros győzelmével, vagy peren kívüli megállapodásokkal. Megszűntek az akadályok, a Bálna végre nyugodt vizekre úszik – fogalmazott Bagdy.
 
A Bálna kulturális, gasztronómiai és kereskedelmi központként a főváros jellegzetes épülete, idegenforgalmi célpontja, „Budapest Eiffel-tornya” lehet – mondta a főpolgármester-helyettes. A mínusz 1. szinten biopiac, valamint műkincs- és antik piac nyílhat, a földszinten éttermek és kávézók, valamint kereskedelmi és szolgáltató egységek kaphatnak helyet. Az emeleti részeken alakítják ki a Desing klasztert – amely a kereskedelem és a kultúra ötvözete lesz -, ott kap helyet a Budapest-galéria, a Bálna „fejében” pedig rendezvényhelyszínt alakítanak ki. (Ezzel kapcsolatban további részleteket a sajtótájékoztatón is levetített prezentációból lehet megtudni.)
 
A főpolgármester-helyettes felidézte, hogy az épületegyüttes egyike az ötven legsúlyosabb, az előző városvezetéstől örökül kapott ügynek. Tarlós István és Bagdy Gábor még az előző ciklusban, ellenzéki képviselőként feljelentést is tett a beruházás miatt, majd az új városvezetés hivatalba lépve a fejlesztés megnyugtató lezárására koncentrált. A projekt 2007-2008-ban kezdődött, a főváros szerződést kötött a beruházó Portóval, az MKB biztosította a hitelt a fejlesztéshez, valamint született egy háromoldalú megállapodás is a felek között. A kivitelezés befejezését akkor 2010 augusztusára tervezték.
 

Az új városvezetés félkész épületet, lezáratlan projektet kényszerült átvenni – emlékeztetett Bagdy. Mivel az építkezés nem haladt megfelelően, és az épületet nem adták át időre, 2011 elején a főváros a késés miatt lehívta a bankgaranciát, majd visszavonta a Portó építéshatósági eljárásra adott megbízását. A Portó 2011 augusztusában felmondta a szerződést. Tavaly az ítélőtábla jogerősen a főváros javára döntött, kimondva, hogy birtokba léphet az ingatlanon. 2012 októberében sikerült megállapodni a WHB Konzorciummal, így a beruházáson dolgozó magyar alvállalkozók a pénzükhöz juthattak. Idén márciusban a Kúria kimondta, hogy a főváros jogosan lépett birtokba, valamint azt, hogy az épületegyüttes kizárólagos tulajdonosa a főváros.
 
Bagdy Gábor kiemelte: az eredetileg 31 milliárd forintra tervezett beruházási költséget legfeljebb 10 milliárdra sikerült lefaragni, az épületre eddig a főváros 2,5 milliárdot költött. Az egyetlen kétséges költségelem az a 7,5 milliárd forint, amit a beruházáshoz hitelt nyújtó MKB vitat. E per kimenetele az épület megnyitását nem befolyásolja – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. Azt is elmondta: ha egy későbbi ítélet nyomán a főváros veszítene, akkor a Portó adósságát kellene kifizetnie, mivel az előző városvezetés felelőtlenül kötötte meg a háromoldalú szerződést.
 

A tájékoztató teljes felvétele

Hírek

RSS megtekintés