Az én Verdim, az én XIX. századom - vetélkedőt rendeztek budapesti középiskolásoknak

A Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun kívüli programja keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály budapesti középiskolások részére kiírt - Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett - közös vetélkedője 2013. november 28-án a verseny döntőjével lezárult.

Az októberben nyílt interaktív kiállításon rendhagyó operakalauz formájában ismerkedhettek meg a kamaszok a szerző műveivel. A szöveges információk mellett kép- és videofelvételek tették élményszerűvé a találkozást Verdi zenéjével. Az operák világát a tizenévesek hozzájuk közel álló témák köré csoportosítva (szerelem, bosszú, gyűlölet, szülőkhöz való viszony, szabadság) fedezhették fel.

A megtekintett anyaghoz kapcsolódóan egy kérdéssor is készült, ennek megválaszolásával lehetett nevezni a további fordulóra. A megoldásokat 25 három fős csapat adta le 2013. november 16-ig, közülük a legjobb 6 jutott a vetélkedő döntőjébe.

A döntőben egy kitalált operaénekes, Mimi Leonti naplója alapján a romantika korához kapcsolódó történelmi, zenei, irodalmi, logikai és képzőművészeti játékokban mérték össze tudásukat a résztvevők.

Az első helyezett csapat az értékes könyvjutalmak mellett belépőjegyet kapott Verdi Aida című operájára, és Csavlek Etelka keramikus, énekművész kerámiáját vehette át. A legjobb három csapat 2014 nyarán részt vehet a szabadszállási művelődési élménytáborban, amelyet szintén a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésében rendeznek meg.
 
Az estet a Magyar Állami Operaház művészeinek ünnepi koncertje zárta, melyen Verdi operák részletei hangzottak el.
 

A döntőbe jutott csapatok és helyezésük:

1. A három grácia (Madách Imre Gimnázium)
2. Gilda, Leonora és Violetta (Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium)
3. VW 2000 (Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium) 
4. Verdi trió (Járdányi Pál Zeneiskola)
4. Senoritas (Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium)
5. Balassisok (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium)

A jó hangulatú vetélkedőn a középiskolások komoly szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot, és a koncerten személyesen is kapcsolatba kerülhettek az operairodalom remekműveivel.

Iskolán kívüli programok

A Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály valamint a Gimnáziumok Gazdasági Szervezete az „Iskolakapun Kívüli Tevékenységek” programsorozat keretében fővárosi középiskolás diákok számára tehetségkutató versenyt hirdet.
Február 15-ig tekinthető meg a Láss, ne csak nézz! Budapest, a fény városa - diákszemmel című fotókiállítás. A tárlaton azokat a képeket mutatják be, amelyeket az ugyanezen címmel a Fővárosi Önkormányzat és a FSZEK által meghirdetett fotópályázatra küldtek be a diákok.
A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium „6almaSokk” nevű csapata nyert, dobogós lett a Gundel Károly Szakképző Iskola „JENÁTÜLŐ” és a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium „HUNcut Buckák” elnevezésű csapata.
​Budapest egyesítésének 142. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata Budapest Főváros Levéltárának közreműködésével az „Iskolakapun Kívüli Program” elnevezésű rendezvénysorozat keretében városismereti versenyt szervez fővárosi középiskolás diákok számára.
Fiatal művészek veszik birtokba ismét a Városháza Parkot péntek délután, hogy tehetségüket, rátermettségüket bizonyítsák az utca színpadán.
A rendezvénysorozat célja, hogy a gyermekek megszeressék a sportot, a játék és a mozgás örömét, és hogy a résztvevők a szünidő alatt is aktívan töltsék el a nyári hónapokat.
A Diákra hangolva elnevezésű tehetségkutató verseny döntőjét tartották meg pénteken a Budapesti Művelődési Központban. A versenyre a fővárosi fenntartású középiskolák 14-19 éves diákjai nevezhettek.