Az én Verdim, az én XIX. századom - vetélkedőt rendeztek budapesti középiskolásoknak

A Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun kívüli programja keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály budapesti középiskolások részére kiírt - Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett - közös vetélkedője 2013. november 28-án a verseny döntőjével lezárult.

Az októberben nyílt interaktív kiállításon rendhagyó operakalauz formájában ismerkedhettek meg a kamaszok a szerző műveivel. A szöveges információk mellett kép- és videofelvételek tették élményszerűvé a találkozást Verdi zenéjével. Az operák világát a tizenévesek hozzájuk közel álló témák köré csoportosítva (szerelem, bosszú, gyűlölet, szülőkhöz való viszony, szabadság) fedezhették fel.

A megtekintett anyaghoz kapcsolódóan egy kérdéssor is készült, ennek megválaszolásával lehetett nevezni a további fordulóra. A megoldásokat 25 három fős csapat adta le 2013. november 16-ig, közülük a legjobb 6 jutott a vetélkedő döntőjébe.

A döntőben egy kitalált operaénekes, Mimi Leonti naplója alapján a romantika korához kapcsolódó történelmi, zenei, irodalmi, logikai és képzőművészeti játékokban mérték össze tudásukat a résztvevők.

Az első helyezett csapat az értékes könyvjutalmak mellett belépőjegyet kapott Verdi Aida című operájára, és Csavlek Etelka keramikus, énekművész kerámiáját vehette át. A legjobb három csapat 2014 nyarán részt vehet a szabadszállási művelődési élménytáborban, amelyet szintén a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésében rendeznek meg.
 
Az estet a Magyar Állami Operaház művészeinek ünnepi koncertje zárta, melyen Verdi operák részletei hangzottak el.
 

A döntőbe jutott csapatok és helyezésük:

1. A három grácia (Madách Imre Gimnázium)
2. Gilda, Leonora és Violetta (Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium)
3. VW 2000 (Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium) 
4. Verdi trió (Járdányi Pál Zeneiskola)
4. Senoritas (Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium)
5. Balassisok (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium)

A jó hangulatú vetélkedőn a középiskolások komoly szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot, és a koncerten személyesen is kapcsolatba kerülhettek az operairodalom remekműveivel.

Iskolán kívüli programok

​Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala az „Iskolakapun Kívüli Program" elnevezésű rendezvénysorozat keretében városismereti versenyt szervez fővárosi középiskolás diákok számára. A vetélkedő célja Budapest történetének megismerése.
A Fővárosi Önkormányzat meghívására – az „Iskolakapun Kívüli Tevékenységek” elnevezésű programsorozat részeként – a határon túlról 25 diák és 5 pedagógus töltött négy napot Budapesten a Határok Nélkül Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozó résztvevőjeként a nemzeti összetartozás napja alkalmából.
A Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztálya, valamint a Mozaik Gazdasági Szervezet az „Iskolakapun Kívüli Tevékenységek” programsorozat keretében fővárosi középiskolás diákok számára tehetségkutató versenyt hirdet négy kategóriában.
Június 16 - augusztus 31. között, öt helyszínen - Gergelyiugornyán, Pilisszántón, Soltvadkerten, Verőcén és Szabadszálláson -kedvezményes nyári táborozási lehetőség heti turnusokban szervezett, hétfői érkezéssel és legkésőbb szombat reggeli utáni távozással.
A Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztálya, valamint a Mozaik Gazdasági Szervezet az „Iskolakapun Kívüli Tevékenységek" keretében fővárosi középiskolás diákok számára tehetségkutató versenyt hirdet. Jelentkezni március 3-ig lehet.
Budapest egyesítésének 143. évfordulója alkalmából a Fővárosi Önkormányzat a fővárosi levéltár közreműködésével városismereti versenyt szervez fővárosi középiskolás diákoknak. A vetélkedő célja Budapest közlekedéstörténetének megismerése.
​Negyedik alkalommal rendezi meg a Főváros az „Iskolakapun kívüli programok" keretében a "Sportos vakáció a városban" eseménysorozatot: a nyári szünidő két és fél hónapja alatt ingyenes mozgásos, művészeti, játékos, vetélkedős és sportprogramokat kínálnak általános és középiskolás fiataloknak.