Az állatkert megőrzi az egykori Angolpark és vurstli értékeit

Október elsején veszi át az állatkert a Vidámpark területét. A részletes elképzelésekről aznap tartanak sajtótájékoztatót, de azt már most tudni lehet, hogy a régi vurstli és az egykori Angolpark hagyományait és megmaradt játékait az állatkert is meg fogja őrizni. Az átadás, illetve átvétel részleteiről a két fél már csaknem egy éve egyeztet egymással.
 
Az évek óta pénzügyi nehézségekkel küzdő Budapesti Vidám Park Zrt. a Fővárosi Közgyűlés 2012. november 28-i döntése alapján szeptember 30-án szünteti be tevékenységét a Városligetben, területét pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert veszi át. Illetve veszi ismét birtokba, hiszen a szóban forgó terület egy része eredetileg is az állatkerthez tartozott.
 
Az ezzel kapcsolatos egyeztetések és munkálatok a két fél között már hónapok óta tartanak, annál is inkább, mivel a közgyűlési döntés alapján a terület feletti rendelkezés joga már tavasz óta az állatkerté. A két szervezet vezetése folyamatosan egyeztet az átadás, illetve átvétel részleteiről. A Fővárosi Állat- és Növénykert emellett részletes koncepciót dolgozott ki azokról a fejlesztési elképzelésekről, amelyeket az új területen kíván megvalósítani. Ezekről, illetve az ezzel kapcsolatos feladatokról október elsején tájékoztatják a nyilvánosságot egy sajtótájékoztató keretében.
 
Az állatkert már most fontosnak tartja megnyugtatni a közvéleményt a vidámparki üzem klasszikus, védendő értéket képviselői játékainak sorsát illetően. A közgyűlési határozat ugyanis azt is tartalmazza, hogy a műemléki oltalom alatt álló játékok – így a hullámvasút, a körhinta és a barlangvasút – megóvásáról a terület új gazdája, a Fővárosi Állat- és Növénykert fog gondoskodni. Az állatkertnek egyébként is szándékában áll azokat a közönség számára kedves játékokat megőrizni és a lehetőségekhez mérten üzemeltetni is, amelyek az egykori Angolparkból, illetve a vurstliból maradtak fenn, és amelyeket maga a Vidámpark is örökségként kapott meg az 1950-es megnyitásakor. Emellett a fejlesztések lépésről lépésre történő megvalósítása során arra is lehet számítani, hogy például a következő szezonban az állatkerti jellegű látnivalók mellett új játékok is lesznek a vidámparki területen. Ezek közül azonban csak olyanokban gondolkodik az intézmény vezetése, amelyek viszonylag szelídebbek, csendesebbek, azaz kifejezetten a kisgyermekes családok igényeit szolgálják.
 
A Vidámpark területe A Budapesti Vidámpark 1950 májusában nyitotta meg kapuit. Területét akkor két telek összevonásával alakították ki, amelyeket eredetileg a vasútig érő Hermina út választott el egymástól. A herminamezei – vagyis a Vidámpark mai főbejáratától jobbra eső – oldalon 1910-től az Angolpark működött, még korábban pedig magán telkek voltak ugyanitt. Az állatkert felé eső területrész viszont az 1866-os alapításától kezdve az állatkerté volt, még akkor is, ha 1912 után itt jelölték ki a Városliget más részeiről kiszorult mutatványosok telepét (vurstli), akik viszont 1945-ig bért fizettek a területért az állatkertnek. Mivel a 63 éve megnyitott Vidámpark megörökölte a vurstli és az Angolpark területét, sőt néhány létesítményét is, ezeket sokan a Vidámpark elődjének tartják. Pedig jó néhány különbség volt az intézmények között. Az Angolpark és a vurstli ugyanis jóval erőteljesebb mértékben koncentrált a felnőttekre, s sokkal kevésbe a családokra, a kisgyermekekre. Így aztán nemcsak körhinta és óriáskerék működött itt, hanem jövendőmondó, „sörözőholdály”, sőt még tánclokál is. Emellett a szórakoztató szolgáltatások nem közpénzből, hanem vállalkozói alapon működtek. Vurstli természetesen már 1912, azaz a „külső mutatványos telep” állatkerti területen való létrehozása előtt is létezett. Hiszen a Városligetben korábban is gyakorlat volt, hogy egyéni mutatványos vállalkozók bódékat nyitottak, játékokat állítottak fel, s őket a hatóságok többnyire egy kijelölt övezetbe telepítették. Lényegében ezt a változó helyszínt nevezték vurstlinak, ami tehát nem intézmény volt, hanem mutatványos telep. 1912 előtt a mai Széchenyi Fürdő helyén volt a vurstli, még korábban pedig a Városliget belsejében. A hagyományok szerint az első mutatványosok 1838-ban kezdték meg működésüket, így a szórakoztató mutatványos tevékenység 175 éves múltra tekint vissza a Városligetben, és az állatkert szándékai szerint igényes formában továbbra is folytatódni fog.
 
Fővárosi Állat- és Növénykert
 

Hírek

RSS megtekintés