Aláírásgyűjtés indult az óbudai Szent Margit Kórház fejlesztése érdekében

Tarlós István főpolgármester (j1), Pintér Endre, az Óbuda Baráti Kör elnöke (b1), Bús Balázs III. kerületi polgármester (b2) és Badacsonyi Szabolcs (j2), a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója a kórházban tartott sajtótájékoztatón

​Az Óbuda Baráti Kör kezdeményezésére az óbudai Szent Margit Kórház aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy felhívják a kormányzat figyelmét az intézmény fejlesztésének szükségességére. A hétfői eseményen beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, Bús Balázs III. kerületi polgármester, Pintér Endre, az Óbuda Baráti Kör elnöke és Badacsonyi Szabolcs, a kórház megbízott főigazgatója.

– A Szent Margit Kórház regionális kórházként több százezer ember gyógyulásáért felel, hiszen az észak-budai agglomeráció jelentős részét is ellátja. a kórház szerepe ma is megkerülhetetlen, az kulcsfontosságú feladatokat lát el a térségben. Az ellátás színvonalának megőrzése és további fejlesztése Budapest közös érdeke is – mondta Tarlós István. A főpolgármester a kórház utóbbi két évét sikertörténetnek nevezve kitért arra, hogy az elmúlt időszakban több mint 500 millió forintos fejlesztést hajtottak végre, átadták az új CT-labort, felújították az onkológiai és a belgyógyászati osztályt. A kerület és a Főváros támogatásával megújult a kardiológiai osztály és a terhestanácsadó is – tette hozzá.

Az ellátás színvonalának megőrzése és további fejlesztése Budapest közös érdeke is - hangsúlyozta Tarlós István.

A főpolgármester a tervezett fővárosi központi kórházzal kapcsolatban szólt arról is, hogy nagyon örülnek, ha Közép- vagy Észak-Budán épül meg az új fővárosi kórház, de ez nem történhet a Szent Margit Kórház rovására. "Preventív, amit teszünk, nincs olyan döntés jelen pillanatban, ami a jelenlegi helyzetet veszélyeztetné" – fogalmazott Tarlós István.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, a múlt héten a kerületi képviselő-testület egyhangúlag támogatta az Óbuda Baráti Kör kezdeményezését. Közölte: egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, hogy Budán szükség van kórház- és egészségfejlesztésre. Ennek az egészségfejlesztésnek a keretében a Szent Margit Kórház fejlesztésére is forrásokat kell biztosítani – mondta. Hozzátette, a legfontosabb a műtő, a röntgengépek, valamint az épület felújítása lenne, ezekre hétmilliárd forintot kellene fordítani. Bús Balázs kijelentette: azt szeretnék elérni, hogy a kormány erre forrásokat biztosítson, továbbá kérik az agglomeráció támogatását is a törekvéshez.

– A nemsokára 120 éves kórház fénykora 1981 és 1994 között volt, az intézmény 2008-tól – már nem először – a Szent János Kórház igazgatása alá került. A 2013-ig tartó függőségi viszony súlyos károkat okozott az óbudai betegellátásban – tette hozzá Pintér Endre, az Óbuda Baráti Kör elnöke. Közölte: az egykori rossz döntés következményeit a mostani vezetés hároméves erőfeszítése sem feledteti. Elmaradt a szükséges műszerfejlesztés, az osztályok komfortosítása és az épületek korszerűsítése – mondta.

Badacsonyi Szabolcs, a kórház megbízott főigazgatója azt mondta, az intézményben az elmúlt három évben több fejlesztés történt, mint az azt megelőző tíz évben. Céljuk az, hogy a kórház európai színvonalú szolgáltatást nyújtson betegeinek - tette hozzá.

A sajtótájékoztató végén a felszólalók aláírták a támogató ívet.

Hírek

RSS megtekintés