A főváros nélkül súlytalan lesz a BÖSZ

Teljesen jelentéktelen a kérdés – válaszolta Tarlós István főpolgármester arra az újságírói felvetésre, hogy a fővárosi önkormányzat csatlakozik-e a kerületek által megalakított Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez (BÖSZ), amely – ha a főváros nem társul – csak területi szervezeti besorolást kaphat. Hozzátette, annak sincs jelentősége, hogy a kormányhivatal vezetője jogszerűtlenül hívta össze a BÖSZ alakuló ülését. Tarlós szerint egyébként Pesti Imre hivatalvezetőnek az önkormányzati szövetséghez épp annyi köze van, mint „a kőfaragóknak vagy a balett-táncosoknak”.
 
A főpolgármester emlékeztetett rá: helyes politikai döntés volt, hogy a főváros korában kilépett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéből (TÖOSZ). „Ha a kerületi polgármesterekkel egybevágnak az elképzeléseink, akkor beszállunk az új szövetségbe, ha nem, akkor viszont nem. Utóbbi esetben a BÖSZ súlytalanná, gittegyletté válna, hiszen akkor nem válna a kormány hivatalos tárgyalópartnerévé. A szervezet ugyanis csak a főváros részvételével minősülne országosnak” – jelentette ki.
 
Tarlós István szerint az elmúlt két évtized tapasztalatai alapján a számtalan önkormányzati szövetségnek vajmi kevés érdekérvényesítő ereje volt.

Videó