A főpolgármester nyitotta meg a 101 éves margitszigeti víztornyot

Megújult belülről az idén 101 éves margitszigeti víztorony, amelyet Tarlós István adott át, és amely ezzel ismét látogathatóvá vált. A műemléképületben - amely a Budapesti Nyári Fesztivál egyik fontos helyszíne is - 35 projektorral kiállítást vetítenek a belső falakra, a kiállítás a szezon végéig tekinthető meg. A torony tetejére kávézót terveznek.

A főpolgármester nyitotta meg május 2-án, szerda délelőtt a 101 éves margitszigeti víztornyot, amely a főváros támogatásával újult meg belülről, és így újra látogathatóvá vált. Tarlós István azt mondta: az idén 101 éves víztorony pótolhatatlan adottsága a fővárosnak, a Margitsziget jelképe. Hozzátette: a hazai vasbeton-építészet egyik első emlékének számító létesítmény kívülről ugyan felújításra szorul, de fel sem merült a főváros vezetésében, hogy emiatt megváljon az épülettől.

Tarlós István kitért arra, hogy a víztoronyból ragyogó a kilátás - még inkább látszik a Margitsziget és Budapest szépsége -, valamint elválaszthatatlan része a főváros arculatának. A Margitszigetet az akkori városvezetés 11 millió koronáért vásárolta meg 1908-ban József főhercegtől. Az akkori városvezetés úgy ítélte meg, hogy az épület páratlan építészeti megoldásával, különlegességével nemcsak látványosság, hanem az épület jellegéből adódóan hasznos is, hiszen a vízmű-rendszer kialakításának, későbbi köztulajdonba helyezésének időszakát éli Budapest ebben az időszakban - hangsúlyozta a városvezető.

A főpolgármester emlékeztetett arra is, hogy az épület katonai objektumként funkcionált a második világháborúban, 1944-ben pedig erősen megsérült. Helyreállítását 1947-ben kezdték meg, ami csak több lépcsőben sikerült. Az 1960-as évekből származó fotók tanúsága szerint a tetőcserepeket lecserélték, valamint a kupolaterem üvegfalait is kicserélték. Tarlós István nagyszerűnek nevezte, hogy a Szabad Tér Színház, a Budapesti Nyári Fesztivál szervezője kiemelt helyszínnek tekinti a különleges épületet.
 
Bán Teodóra, a víztornyot üzemeltető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a műemléképületben harmincöt projektort helyeztek el, ezek összesen egy óra időtartamban három kiállítást vetítenek a belső falakra. A földszinten Kovács Ferenc programozó animációs képei, az első emeleten Mervai Márk margitszigeti és budapesti fotói láthatók, míg a második szinten Jankovics Marcell Az ember tragédiája és Ének a csodaszarvasról című animációs filmjeinek képeit tekintheti meg a közönség. Az erkélyek szintjén, a sziget fái felett 360 fokos kilátás nyílik Budapestre. Bán Teodóra tudatta, hogy a kiállítások a szezon végéig tekinthetők meg. Terveik szerint a víztorony felső részén, a víztartály helyén, csaknem 40 méter magasságban a jövőben kávézó üzemel majd, ennek megvalósításához a Szabad Tér Színház várja a látogatók adományait is.