A főpolgármester az Illés tagjaival emlékezett az Ifiparkra a Várkert Bazárban

Helyszíni bejáráson vett részt a részben elkészült és felújítás alatt lévő Várkert Bazárban Tarlós István főpolgármester, aki a helyszínen beszélgetett L. Simon László kormánybiztossal, valamint a fennállásának fél évszázados jubileumát ünneplő Illés együttes két tagjával, Szörényi Leventével és Szörényi Szabolccsal.

A felújított Várkert Bazár déli épületében a főpolgármestert és a kormánybiztost a Feke Pállal, Nagy Sándorral, Serbán Attilával, Szente Vajkkal és Vastag Tamással kiegészült Miskolci Illés Emlékzenekar rövid koncertje fogadta. Az „Amikor én még kissrác voltam” című számnál Tarlós István maga is mikrofon mögé állt és a többiekkel együtt énekelt.

Szörényi Levente elmondta, hogy a korábban a Várkert Bazárban működött Ifiparkban az Illés csak néhány alkalommal lépett fel. Egy ezt ábrázoló fotót is hozott magával, amelyet dedikált és ajándékként átadta a főpolgármesternek.

Tarlós István elárulta, hogy 1965-ben volt az első Illés-koncerten. A Műegyetemről pedig Illés-klubot szervezett a Fehérvári úti Fővárosi Művelődési Központban. - Én alapvetően Rolling Stones-párti voltam, a magyar együttesek közül pedig Illés-párti, holott az Illést inkább a Beatlessel párosították, a Stonesszal pedig inkább az Omegát – mondta a főpolgármester. Szörényi Leventéhez fordulva megjegyezte, hogy „azért ti is játszottatok Stones-számokat”, mire Szörényi nevetve azt válaszolta: „igen, többek között az Satisfactiont, de nagyon utáltam”.
 

A beszélgetés során többször szóba került az Ifipark egykori hírhedt vezetője, Rajnák László is. Tarlós arra emlékezett, hogy a parkba csak nyakkendőben lehetett belépni. – Lekérés nem volt, az bűnnek számított – tette hozzá. Szörényi Levente pedig azt az esetet említette, amikor Rajnák szerint az egyik fiatal túl közel hajolt a padlóhoz tvisztelés közben, ezért a pajeszánál fogva emelte feljebb.

Tarlós István arról is beszélt, hogy akkoriban számtalan koncertre járt, „meg sem tudnám számolni, hány Illés-koncerten voltam”. Mint mondta, akkoriban a természetes élőzene dominált, a technika kevésbé. A koncertek azért is voltak fontosak, mert „más idők voltak, nehezebb volt lányokhoz közel kerülni; az érettségiig fiúosztályba jártam, és ötször voltam katona". - Akkoriban még ahhoz is idő kellett, mire a kézfogásig eljutottunk a lányokkal – jegyezte meg.

A főpolgármesternek saját bevallása szerint az 1960-as évek zenéje a kedvence, ebből az időszakból 400 darabos lemezgyűjteménye is van. Elárulta azt is, hogy a Sziget Fesztiválon két koncertet hallgatott meg az elejétől a végéig, az egyik a The Byrds koncertje volt két eredeti taggal, a másik pedig az Illés-koncert 2005-ben. Tarlós István meghatározó élményeként említette, amikor Eric Burdonnel, az Animals vezető énekesével találkozhatott és beszélgethetett két órán át. – A Margitszigeti Nagyszállóban találkoztunk, amikor a lépcső alján megjelent, teljesen megőszülve, alig ismertem rá – említette. Hangsúlyozta, hogy azokat az időket nem lehet elfelejteni, forradalmi változások zajlottak, különösen a könnyűzenében. A főpolgármester a mai napig szívesen hallgatja e korszak zenéit, akár otthont, akár a kocsiban „szabadjára engedve a hangszórókat”.Hírek

RSS megtekintés