A Fővárosi Közgyűlés 2011. szeptember 28-i rendes ülése

Mintegy félszáz előterjesztést tárgyalt meg  szeptember 28-i, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Tíz közterület kapott új elnevezést, 391 millió forint soron kívüli támogatásban részesül a tűzoltóság. Olcsóbb lesz parkolni a pesti alsó rakparton és a Szilágyi Erzsébet fasorban. Előkészítik a 12 fővárosi kórház állami kézbe adását, pályázaton, külső céggel hasznosítják a BKV-reklámfelületeket. Wass Albert mellszobrot állítanak a Margitszigeten. Kitüntető címek adományozásáról is döntöttek zárt ülésen a városatyák.
 
18 igen és 3 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés a napirendjét. A testület levette a napirendről Kaltenbach Jenőnek, az LMP fővárosi frakcióvezetőjének helyi népszavazás elrendelésére vonatkozó, a főpolgármester és a közgyűlési képviselők választásának módjáról szóló javaslatát, erre 18 képviselő igennel, 10 nemmel szavazott. Ismét visszavonták az önálló Szent Margit Kórház létrehozásáról szóló indítványt. Az ülés kezdetén egyperces néma felállással tisztelegtek a tegnap elhunyt Makovecz Imre - Budapest díszpolgára - emléke előtt.
 
Egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy soron kívül 391 millió forintos támogatást ad a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak, működőképessége biztosítására.
 
Fűtött utca program: három ingatlanból hajléktalanmenedék
 
A "Fűtött utca" program keretében nappali melegedőként is funkcionáló három éjjeli menedékhelyet létesít a főváros - erről a közgyűlés 18 igen, 3 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett döntött. A főváros 99 évre haszonkölcsönbe veszi a Fővárosi Vízművek Váci úti ingatlanát, a MÁV-tól és a Fővárosi Gázművektől pedig öt-öt évre vesz bérbe egy I. kerületi Feszty Árpád utcai, illetve VIII. kerület Salgótarjáni úti ingatlant. Összességében háromszáz ember éjszakai, illetve 270 ember nappali elhelyezésére nyílik így lehetőség. A három ingatlan átalakítása és igénybe vétele csaknem 400 millió forintba kerül.
 
Előkészíthetik a kórházak átadását az államnak
 
18 igen, 15 nem szavazattal - indulatos, személyeskedésektől sem mentes vita után - jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés a fővárosi fenntartású kórházak állami kézbe adását előkészítő megállapodást. (Az MSZP javaslatára erről a napirendi pontról név szerint voksoltak a képviselők.) Tarlós István főpolgármester a vitában azt hangsúlyozta, hogy a fővárost semmilyen vagyonvesztés nem fogja érni. Hangsúlyozta, a végleges megállapodást csak akkor hajlandó aláírni, ha annak tiszta lesz a jogi környezete, azaz megszületnek az átadáshoz ma még hiányzó jogszabályok. (Rogán Antal, a fővárosi gazdasági bizottság elnöke szerint erről még az ősszel dönthet az Országgyűlés.) A szocialisták javaslatát befogadva Tarlós István közölte, a végleges megállapodást az aláírást megelőzően ismét megtárgyalhatja a közgyűlés.
 
Az ellenzéki frakciók nem támogatták az átadást, az MSZP azt jogszerűtlennek, az LMP aggályosnak, a Jobbik előkészítetlennek tartotta. Szentes Tamás egészségügyi főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy most nem az átadás-átvételről, hanem a folyamat keretszabályairól döntenek. Velkey György, az egészségpolitikai és szociális bizottság elnöke azt emelte ki, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jelenleg a legnagyobb egészségügyiintézmény-fenntartó Magyarországon, így a 12 fővárosi fenntartású kórház átvétele nem fog neki gondot okozni. Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője bírálta a szocialistákat, úgy vélte, alaptalan részükről államosítást emlegetni, hiszen a kórházak köztulajdonból köztulajdonba kerülnek
 
Csökkenhet a parkolási díj a rakparton és a Szilágyi Erzsébet fasoron
 
29 igen szavazattal, két tartózkodás mellett módosította parkolási rendeletét a Fővárosi Közgyűlés. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerint ezzel egyes övezetekben csökkenhet a parkolási díj, mert alacsony a parkolóhelyek kihasználtsága. A pesti alsó rakpart XIII. kerületi szakaszán csak 15 százalékos a helykihasználtság, ezért a mostani óránkénti 240 forintos díjat 160 forintra csökkentik. Aki pedig 3 órára vált parkolóhelyet, ennyi pénzért egész nap leteheti ott a kocsiját. A Szilágyi Erzsébet fasor Pázsit utca és Házmán utca közötti részén 320 forintról 240-re mérséklik egyórányi várakozás díját.
 
Pályázat a BKV reklámfelületeinek hasznosítására
 
Pályázaton kiválasztott külső céget bíz meg 5+3 évre a Budapesti Közlekedési Központ, hogy értékesítse a BKV járműveinek reklámfelületeit - erről 18 igen, 12 nem szavazattal döntött a Fővárosi Közgyűlés. Jelenleg a BBO Kft., a Promix Zrt. és a Peron Reklám Kft. rendelkezik a BKV-val kötött, köztéri reklámeszköz hasznosításáról szóló szerződéssel. A felületek hasznosításáért cserébe 5,2, 10,5, illetve 55,4 millió forintot fizetnek.
 
A vitában Hanzély Ákos (LMP) kifogásolta, hogy a Peron Reklám Kft. további albérleti szerződésekkel e felületek hasznosítását más cégeknek adta tovább, szerinte a BKV a reklámbevételeknek csupán 5-10 százalékához jut hozzá. Losonczy Pál (Jobbik) úgy vélte, ha a BKV maga értékesítené a reklámfelületeit, évente akár egymilliárdos profitra is szert tehetne.
 
25 igen szavazattal, öt tartózkodás mellett döntött a közgyűlés a 2011-es hídfelújítási munkákról. Eszerint megújulhat a Kerepesi úti "százlábú" - a Keletibe futó vágányok felett átívelő - híd, valamint Kőbánya és Kispest között a Sibrik Miklós úti felüljáró.
 
Új utcanevek: Bibó István park, Hamvas Béla sétány, Gundel Károly út
 
Tíz közterület kaphat új elnevezést a kerületek javaslataira, erről egyhangúlag döntött a közgyűlés. A főpolgármester Láng Zsolt II. kerületi polgármester kérésére javasolta, hogy egy korábban névtelen közpark Bibó István jogász, történész, politikai gondolkodó nevét vegye fel. A Margit híd budai hídfőjének déli oldala Gyóni Géza magyar költő nevét veheti fel; a XIV. kerületi Állatkerti utat Gundel Károly világhírű vendéglősről, a magyar gasztronómia történetének feldolgozójáról nevezik el.
 
Három III. kerületi névtelen közterület is nevet kap: ezek egyike Hamvas Béla filozófus, író, egy másik Toldalagi Pál költő, egy harmadik pedig Pércsi Lajos '56-os mártír őrnagy nevét veszi fel. A XVI. kerületi képviselő-testület javaslata alapján Krenedits Sándorról, Rákosszentmihály egykori főjegyzőjéről és díszpolgáráról nevezik el a jelenlegi Ságvári utcát. Pongrátz Gergely, az 1956-os forradalom Corvin közi felkelőcsoportja utolsó főparancsnokának nevét fogja viselni a XIV. kerületben, a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út közötti névtelen terület. Az óbudai Dugovics Titusz tér visszakapja régi elnevezését, a Korona teret. A XI. kerületben, a Bercsényi utca északi vége melletti, jelenleg névtelen fásított közkert a Gárdonyi tér elnevezést veszi fel. A köztudatban ez a tér egyébként már Gárdonyi térként szerepel, az ott található Gárdonyi-szobor miatt.
 
Új uszoda épülhet Újpesten
 
Tulajdonosi hozzájárulást adott a Fővárosi Közgyűlés egy új újpesti uszoda építési engedélyének megszerzéséhez - erről 22 igen szavazattal, az MSZP 6 tartózkodó voksa mellett döntött a közgyűlés. Az új létesítmény a jelenlegi Babits Mihály Gimnázium telkén épülne. Az ingatlan a fővárosi önkormányzat tulajdona, ezért kellett a testület hozzájárulása a beruházáshoz. Az építkezés tavasszal kezdődhet, és 2012 végére, 2013 elejére fejeződhet be. A beruházás az előzetes becslések szerint 7-900 millió forintba kerül.
 
Egyhangúlag döntött a közgyűlés a Széll Kálmán tér rendezésére az állami költségvetésből kapott 3 milliárd forint felosztásáról. Eszerint a tér átépítésére 956 millió forintot szánnak, a budai fonódó villamos projektre - amely a teret is érinti - 1,9 milliárdot. Mivel a koncepciótervben becsült kalkulációk szerint a tér átépítésének tervezési és lebonyolítási költsége csaknem 3,2 milliárd forint, szükség van a főváros hozzájárulására is, 943 millió forint értékben.
 
Jövő nyárra lesz kész teljesen a Margit híd
 
Több közlekedéssel kapcsolatos felújítás véghatáridejét is módosította a Fővárosi Közgyűlés. A Margit híd felújítása véghatáridejének 2011. augusztus 31-ről 2012. június 15-ére tolták ki. Hutiray Gyula városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes ezt azzal indokolta, hogy több, előre nem látott feladatot is el kell végezni még, ilyen a díszkivilágítás megváltozott műszaki tartalma miatt keletkező feladatok, a kerékpáros közlekedés kialakítása a déli oldalon, a margitszigeti lehajtó és területének rendezése, valamint a Jászai téren egy gyalogos-átkelőhely létesítése. Tovább csúszik a csepeli gerincút kiépítése is, amelyre még 2009-ben kötöttek támogatási szerződést. A 2011. szeptember 15-i véghatáridő azonban tarthatatlanná vált, mert a Corvin úton a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem fogadta el a tervekben szereplő vasúti átjáró biztosítását, illetve a munkaterület egy részét csak késve adták át, emiatt a véghatáridő 2012. július 31-ére módosul.
 
Új bérlője van a PeCsának
 
A Petőfi Csarnok éttermét jelenleg is működtető Cortina Service Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. lehet a kulturális központ új bérlője, döntött a közgyűlés. A PeCsa hasznosítására áprilisban hirdettek nyilvános pályázatot, amelyre négy ajánlat érkezett. A Cortina Service Kft. pályázatában vállalta, hogy az ingatlan bérletéért havonta 1,6 millió forintot plusz áfát fizet, valamint megtartja az ingatlan közművelődési funkcióit. A vállalkozás emellett vállalta, hogy saját forrásai terhére felújítási és beruházási munkálatokat fog elvégezni 310 millió forint plusz áfa értékben. A bérleti díj mértéke az infláció mértékével emelkedne. A bérlő emellett köteles volna bruttó hatmillió forint összegű megszerzési díjat és hatmillió forint összegű óvadékot is fizetni. Az előterjesztése szerint a szerződés határozott időtartamra, tíz évre szólna. A bérleti szerződés előírja, hogy a pályázó csak kulturális, közművelődési célra, valamint az ezzel összefüggő szolgáltatásokra - ifjúsági koncertek, klubok, népzenei találkozók, koncertek, családi programok, sport és szabadtéri rendezvények  - használhatja az ingatlant.
 
Wass Albert mellszobrot állítanak a Margitszigeten
 
A Margitszigeten állítják fel Wass Albert író mellszobrát, Andrássy Kurta János szobrászművész alkotását, döntött 21 igen, 1 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett a Fővárosi Közgyűlés. Az író mellszobrát eredetileg - még 2004-ben - az I. kerületi Vérmező területén állították volna fel, de akkor az illetékes fővárosi bizottságok nem hoztak határozatot az ügyben.  Az alkotás köztéri elhelyezését - ahogy 2003-ban is - egy magánszemély, Demeter Vilmos kezdeményezte. A helyszínjavaslaton azért változtattak, mert a Vérmező elsődlegesen más történelmi eseményekhez köthető, így merült fel a Margitszigeten az úgynevezett művészsétány környezete. E sétányon, a Szent Mihály-kápolna közelében áll már három festőművész, Barabás Miklós, Munkácsy Mihály és Rudnay Gyula szobra is. Wass Albert mellszobra nem kerül majd főváros tulajdonába, és az elhelyezés költségeit sem hárulnak az önkormányzatra, azt a kezdeményező állja.
 
Kitüntető díjakról is döntöttek a városatyák
 
Kitüntető díjak adományozásáról döntött zárt ülésen a Fővárosi Közgyűlés.Pro Urbe díjat kap Bogár László egyetemi docens, Lukács László SchP professzor emeritus, piarista szerzetes, teológus, Radnai Zoltán, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet orvos főigazgatója, Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója, Mészöly Kálmán válogatott és világválogatott labdarúgó, valamint az Omega együttes.
 
"Budapestért" díjat vehet át Balogh Dezső klarinétművész, Bencsikné Kucska Zsuzsanna könyvtárvezető, Hermann Róbert történész, Mihály Gábor szobrászművész, Németh Istvánné óvodapedagógus, igazgató, Pánti Imre festőművész, Sándor György humoralista, Meczner János bábszínház-igazgató, Kerekes Éva színművésznő, Gáspár Sándor színművész, Porogi András gimnáziumigazgató, Schulek Mátyás evangélikus lelkész, nyugalmazott gimnáziumigazgató, Zászkaliczky Péter nyugalmazott vezető lelkész, Forrai Mária orvos, gyermekotthon-vezető, Fekete János intézményvezető, Szvorák Katalin népdalénekes, Sági Lajosné, a népművészet mestere, Kovátsné Honthy Kinga klinikai szakpszichológus, Gerendai Károly rendezvényszervező, Kovács Ákos énekes, előadóművész, Sebestyén Lajosné alapítványi elnök, Hangody László osztályvezető főorvos, egyetemi tanár, Semmelweis Tibor hangszerészmester, Garbóci László helytörténész, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztályának West Balkán-csoportja, valamint a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság erzsébeti tűzőrsége.
 
A főváros "Zalabai Gábor díj - A budapestiek esélyegyenlőségéért" díjat adományoz Nagy Kálmán gyermekotthon-vezetőnek, Nyulas Katalin családgondozónak, szociális munkásnak, valamint Vecsei Miklósnak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökének.
 
A "Fővárosi emlékzászló" díjat a határozat értelmében a Budapesti Rendőr-főkapitányság kapja. "Dr. Barna Sándor emlékérem - A főváros közbiztonságáért" díjban részesül Benkovics Zoltán polgári védelmi parancsnok, dandártábornok, Szokolai Zoltán rendőr alezredes, Seres Lajos rendőr főtörzsőrmester, Skoda Gabriella vezető ügyész, a Fővárosi Főügyészség szóvivője, valamint Osvát László Mihály rendőrezredes.
 
A "Papp László Budapest-Sportdíjat" idén Erdei Zsolt ökölvívó világbajnok, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, Lipcsei Péter labdarúgó, Kangyal Balázs válogatott aranyérmes jégkorongozó, edző, valamint Fenyvesi Csaba olimpiai bajnok vívó, orvos, rákkutató veheti át.
 
Az elismeréseket egy kivétellel november 17-én adják át, a "Zalabai Gábor díj - A budapestiek esélyegyenlőségéért" díjat ugyanis a szociális munka napja alkalmából november 12-én vehetik át a díjazottak.

 

budapest.hu

 

Közgyűlés - 2011.09.28.