A Fővárosi Közgyűlés 2011. április 27-i rendes ülése

Több mint 110 napirendi pontot tárgyal meg mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek a városatyák 26 budapesti közterület átnevezéséről, a Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lesz, a Lágymányosi hidat Rákócziról nevezik el, a Köztársaság tér II. János Pál pápa nevét veszi fel, a Margit híd budai hídfőjénél lesz az Elvis Presley tér.
 
Megmarad a Margitszigeti Kisállatkert
 
A közgyűlés elején Tarlós István főpolgármester bejelentette: megállapodott Persányi Miklóssal, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójával arról, hogy  - az általános tartalékalap terhére - a Margitszigeti Kisállatkert idei működésére a főváros 30 millió forintot biztosít. A támogatást a közgyűlés az esti órákban egyhangúlag elfogadta.
 
Civilek akadályozták az ülés megkezdését
 
A napirendi pontok egyeztetését követően, mielőtt az ülés érdemi része elkezdődhetett volna, egy 10-12 fős csoport síppal, kolomppal, dudával, illetve „A szegények nem bűnözők!” és „Börtön helyett lakhatást!” rigmusok kiabálásával zavarták meg az eseményt.

 

A demonstrálók az első napirendi pontban szereplő előterjesztés ellen tiltakoztak, amely szerint, annak megszavazása esetén az utcazenélést, szórólapozást díjkötelessé tennék, valamint a közterület életvitelszerű használata esetén az illetőre 50 ezer forintig terjedő bírságot szabnának ki. A mintegy órányi közjáték után a rendbontókat a kiérkező rendőrök igazoltatták, s Tarlós István főpolgármester felhívta a figyelmüket: amit csinálnak, az bűncselekmény.

Díjköteles a szórólapozás

A Fővárosi Közgyűlés minősített többséggel, 18 igen, 12 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta Tarlós István azon előterjesztését, amely a budapesti közterületek használatáról és rendjéről szóló rendeletet módosítja. Eszerint a jövőben díjkötelessé teszik a közterületeken történő utcazenélést, szórólapozást, valamint 50 ezer forintig terjedő bírsággal büntetik azt, aki a közterületet életvitelszerűen lakhatás céljára használja. A hozzászólások során többen (például Horváth Csaba, Kaltenbach Jenő) kifogásukat fogalmazták meg az előterjesztéssel szemben, amire Tarlós István közölte: mutassák meg azt a jogszabályt, amelybe a módosítás beleütközik. Az ellenzők azonban ilyenre nem tudtak hivatkozni. A főpolgármester egyúttal kijelentette: nem az a célja, hogy a hajléktalanokat megbüntesse, csupán az, hogy ne éljenek az aluljárókban. Azzal együtt furcsának, egyúttal felháborítónak véli, hogy miután a szocialisták 20 évig magukra hagyták a hajléktalanokat, most épp ők javasolják a jelenlegi városvezetésnek, hogy meg kellene tenni az első lépéseket a hajléktalankérdés megoldására. Tarlós István bejelentette még, felkéri Somfai Ágnest (LMP), hogy lássa el a hajléktalanügyi biztos szerepét, s kapcsolódjon be a már folyó egyeztetésekbe is.  

Új igazgató a Szent Imre Kórház élén

A Fővárosi Közgyűlés döntött néhány, fővárosi kezelésben lévő kórház vezetői tisztségéről is. Ennek értelmében a testület dr. Golub Iván főigazgatói kinevezését 33 igen szavazattal meghosszabbította az Uzsoki utcai Kórház élén, míg a Szent Imre Kórház esetében 30 igen szavazat és 2 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy az irányítást dr. Bedros Róbertre bízza. A közgyűlés a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és a Fővárosi Önkormányzat Központi Stomatológiai Intézet esetében a főigazgatói álláshelyre kiírt pályázatokat érvénytelennek nyilvánította.

Budapest pályázik a 2017-es Világjátékok megrendezésére

A Fővárosi Közgyűlés 30 igen és 1 ellenszavazattal támogatta Csomós Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztését, amely szerint a magyar főváros is kandidál a hat év múlva sorra kerülő Világjátékok lebonyolítására. A négyévente zajló esemény általában 100-150 ország és 3500 versenyző részvételével kerül sorra, melyet több százezer, akár milliós nézőszám is kísér. A rendezvény egyúttal jelentős sport-, gazdasági és marketing értékekkel bír, egyben kiváló eszköz az olyan célok, mint az orzságimázs növelése, nemzetközi promóció, a város fenntartható fejlődése, vagy éppen a közösségépítés elérésére. A Világjátékok megrendezéséből egyébként Gödöllő is részt vállal, otthont adva néhány sportág eseményeinek.

Elfogadták a főváros 2011 és 2014 közötti gazdasági tervét
 
A gazdasági tervben öt új adónem bevezetését is felvetették. Ennek megfelelően vizsgálják, hogy bevezethető-e a dugódíj, a vigalmi adó, a tűzoltási járulék és ingatlan-értéknövekedési adó. Az említetteken kívül területfejlesztési alapot is létrehoznának. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes szerint a további eladósodást próbálják meggátolni. Az előterjesztő azt is hangsúlyozta, hogy amennyiben ebben a ciklusban el is érik a kitűzött célt, a munka "gyümölcsét" a következő ciklusban lehet learatni. Az indítvány szerint az új helyi adók kivetésének gazdaságfilozófiai alapja az, hogy ha egy gazdasági szereplőnek, vagy a lakosság bizonyos csoportjának kifejezetten a főváros pénzéből létrehozott és működtetett szolgáltatásból, adottságból származik valamilyen különleges előnye, akkor ebből Budapestnek is részesednie kell.
 
Lesz Budapesten Elvis Presley tér és II. János Pál pápa tér
 
Júniustól 26 budapesti közterületnek változik meg a neve. Tarlós István főpolgármester előterjesztését 21 igen és 3 ellenszavazattal (LMP) fogadta el a Fővárosi Közgyűlés, míg a szocialista képviselők távol maradtak a voksolástól. Amint azt a városvezető közölte, tíz kerületet érintő javaslata nyomán lehetővé válik a múlt rendszer által preferált, a rendszerváltás után 21 évvel azonban már kevésbé elfogadható közterület-elnevezések megváltoztatása. Mivel egy vonatkozó rendelet módosítása értelmében a személyre történő közterület-elnevezések tekintetében a korábbi 25 éves időbeli korlátozás 5 évre csökkent, lehetőség nyílt arra, hogy tér vagy utca viselje a legendás Aranycsapat egyes elhunyt tagjai (Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József), valamint a szintén világhírű labdarúgó, Dalnoki Jenő nevét. Wass Albert emlékét Zuglóban, a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út közötti eddig névtelen terület őrzi majd.
 
A közgyűlés döntése révén méltó emléket állíthatunk mártírjainknak is, mint például Bauer Sándor, Esterházy János, Fáy Ferenc vagy Mansfeld Péter, csakúgy, mint irodalmunk olyan nagy alakjainak, mint Illyés Gyula, Romhányi József és Wass Albert. Mellettük a magyar színjátszás és operatörténet kiemelkedő alakjairól is neveznek el területet: így például hamarosan lesz Budapesten Sinkovits Imre utca, Domján Edit utca és Simándy József utca. Immár elhárult az akadály az elől is, hogy olyan nem magyar személyről is lehessen közteret elnevezni, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt. Ekképp változik a Köztársaság tér II. János Pál pápa térre. Néhány városrész visszakapja korábbi nevét, így lesz például a Moszkva tér újra Széll Kálmán tér. A korábbi online szavazás végeredményének megfelelően a Margit híd budai hídfője közelében kap teret az ’56-os forradalomért sokat tevő Elvis Presley. A Lágymányosi híd pedig II. Rákóczi Ferenc nevét viseli ezentúl.
 
Jelentősen megújulhat a BKV villamos és trolibusz-állománya
 
A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag, 31 igen szavazattal támogatta azt az indítványt, amelyet György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a fővárosi villamos és trolibusz-park megújításáról nyújtott be. A projekt célja, hogy legkésőbb 2020-ig a budapesti villamos és trolibusz-hálózat egészén elfogadható gyakorisággal közlekedjenek alacsonypadlós, az utaskényelmi igényeknek megfelelő járművek, lehetővé téve ezzel az akadálymentes közlekedést, valamint a nyújtott szolgáltatás színvonalának, minőségének javítását.
 
Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) vezérigazgatója rámutatott: a BKV villamos és trolibusz járművei évente mintegy 400 millió utast szállítanak. A tömegközlekedési eszközök átlagéletkora azonban mindkét ágazatban rendkívül magas, meghaladja a tervezett időtartamot. Előbbiek esetében mindössze a 40 darab Combino felel meg az akadálymentesség kritériumainak, az 1967-78 között gyártott Ganz-csuklós villamosok műszaki állapota pedig rossz, meghibásodási mutatójuk és energiafelhasználásuk igen magas. A trolibuszok esetében ráadásul jelenleg egyáltalán nem üzemel alacsonypadlós kialakítású csuklós jármű.
 
Az új járművek beszerzését három ütemben javasolja a BKK (a képviselők egyelőre az első periódusról szavaztak, s később a projekt sikerének függvényében kerül sor a következő fejezetekre): az elsőben (2014-ig) 96 darab villamost és 93 darab trolibuszt állítanának forgalomba, a második szakaszban pedig (2016-ig) újabb 37 darab villamos érkezne. A beruházáshoz természetesen szükség van az említettek mellett egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is, így például a jelenlegi kocsiszínek, valamint a trolibusz-járműtelep részbeni átalakítására, illetve egy új kocsiszín építésére.
 
Vitézy Dávid aláhúzta még: a remények szerint az Európai Unió jelentős mértékben, mintegy 115 milliárd forinttal támogatja majd a projektet úgy, hogy a magyar fél önrésze legfeljebb 3,1 milliárd forintot tehet ki. Utóbbi pontos mértéke még azért kétséges, mivel amióta közösségi forrásból lehet finanszírozni a városi közlekedési járműpark megújítását (2007), az azóta eltelt években hasonló mérvű beruházás a többi, Kohéziós Alap által támogatott országban nem történt.
 
A Budapest Galéria beolvad a Budapesti Történeti Múzeumba
 
Döntött a testület arról is, hogy 2011. július 1-jétől a Budapest Galéria beolvad a Budapesti Történeti Múzeumba. Ezzel a Budapest Galéria megszűnik. Az intézmény feladata köztéri képzőművészeti alkotások műértékű helyreállítása, restaurálásra volt, ill. köztéri művészeti alkotások állításával, bontásával, felújításával kapcsolatos önkormányzati feladatokat látott el. A BTM országos múzeumi besorolással rendelkezik, és az eredeti rendeltetése mellett a Galéria beolvasztásával többletfeladatokat kap. A megszüntetéshez gazdaságossági szempontok vezettek.

 

budapest.hu

Közgyűlés - 2011.04.27.