Lezajlott a „Fiatal Budapest” civil munkacsoport alakuló ülése

​​Budapest Főváros Önkormányzata (Fővárosi Önkormányzat) ifjúságpolitikai kérdésekkel, ifjúsági részvétellel, illetve a budapesti fiatalok helyzetével foglalkozó civil munkacsoportja 2023. május 4-én megtartotta első, alakuló ülését.


A „Fiatal Budapest" munkacsoport a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott véleményező és javaslattevő fórum, működtetésének fő célja a civil szervezetekkel történő szakmai együttműködés előmozdítása, hatékonyságának növelése, az egymás közti folyamatos konzultáció és tárgyalások biztosítása. Tagja lehet minden olyan civil szervezet, amelynek székhelye vagy tényleges működtetési területe Budapest területén van, létesítő okiratában meghatározott célja a munkacsoport feladatköréhez kapcsolódik, és törvényes képviselője nyilatkozik arról, hogy legalább egy éve civil szervezetként igazolhatóan tényleges tevékenységet fejt ki.

Az ülésen négy napirendi pont megtárgyalására került sor. Először Dr. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes számolt be a Fővárosi Önkormányzat ifjúságpolitikai terveiről, őt Dr. PhD. habil Nagy Ádám, a Fővárosi Önkormányzat ifjúságpolitikai tanácsadójának, „Mindannyiunk hangja- Budapest ifjúságpolitikai elképzelései" címmel megtartott előadása követte. Harmadik napirendi pontként az Élettér Közösség- és Településfejlesztő Egyesület képviseletében Monostori Éva tartott beszámolót az egyes budapesti középiskolák diákönkormányzati tagjainak és vezetőinek szervezett táborról. Végezetül megvitatásra kerültek az ifjúságpolitikai elképzelésekkel kapcsolatosan felmerülő kérdések.

Az ülésen bemutatkoztak a tagként regisztrált civil szervezetek megjelent, valamint online csatlakozott képviselői, néhány szóban beszámoltak az ált​aluk képviselt szervezet munkájáról, továbbá elmondták, hogy mit várnak a jelen fórumtól, illetve a Fővárosi Önkormányzattól, elősegítve ezzel egymás kölcsönös megismerését, valamint a jövőbeni szakmai együttműködést. Bemutatkoztak továbbá a fővárosi kerületek által delegált ifjúságpolitikai szakemberek, akik tanácskozási joggal vettek részt az ülés munkájában és beszámoltak a kerületükben folytatott ifjúságpolitikai munkáról.

Az ülésről készült teljes emlékeztető ide kattintva olvashatóDr. PhD. habil Nagy Ádám prezentációja pedig itt érhető el​.

A jelenleg működő öt fővárosi civil munkacsoportról és a csatlakozási lehetőségekről ezen az oldalonlehet tájékozódni, az ülésekről készült jegyzőkönyvek pedig itt tekinthetők meg​.