Véleményezze “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” díjról szóló rendelettervezetet!

​​​​​​​​Budapest Főváros Önkormányzata társadalmi egyeztetésre bocsátja “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elismerő cím alapításáról szóló rendeletmódosítás tervezetét. 

A Fővárosi Önkormányzat „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elnevezéssel elismerő cím alapítását tervezi. A cím adományozásának célja, hogy a Fővárosi Önkormányzat elismerésben részesítse azt a civil szervezetet, amely a város életének, fejlesztésének aktív résztvevője, és kiemelkedő teljesítményével vagy újszerű tevékenységeivel hozzájárul a főváros élhetőségéhez. 

Május elején zajlott az “Év Fővárosi Civil Szervezete” elismerő címről szóló rendeletmódosítás koncepciójának szóbeli és írásbeli véleményezése. A koncepció értelmében a cím 1 000 000 Ft pénzjutalommal és a Városháza szimbolikus kulcsának átadásával jár, és annak a szervezetnek adományozható, amely legalább egy éve kiemelkedő munkát végez a fővárosban, tevékenységével hozzájárult Budapest lakosságának jólétéhez, a főváros fejlődéséhez és élhetőségéhez. Az elismerő cím évente egy szervezetnek adományozható. Adományozásának célja, hogy az eredményesen működő civil szervezetek visszajelzést kapjanak a közösségtől, és a civil szektor sokszínűségét a nyilvánosság minél szélesebb körben megismerje és elismerje. A cím minden évben széleskörű társadalmi egyeztetést és online szavazást követően kerülhet átadásra. 

Az egyeztetés első fázisa során a civil szféra képviselői rengeteg hasznos meglátással járultak hozzá a díj adományozásáról szóló koncepció több fontos részletének csiszolásához. A szóbeli egyeztetésről készült jegyzőkönyvet ezen a linken, valamint a beérkezett észrevételeket és az azokra adott válaszokat összesítő táblázatot ide kattintva ​lehet letölteni. 

A főváro​s a beérkezett felvetések és javaslatok alapján alkotta meg az elismerő címről szóló rendeletmódosítás kodifikált szövegének tervezetét, melyet most – második körben, írásbeli véleményezésre bocsát. A rendeletmódosítás tervezetét erre a hivatkozásra kattintva lehet megismerni. 

A társadalmi egyeztetés keretében megfogalmazott javaslatokat június 3. éjfélig várjuk a civiliroda@budapest.hu elektronikus levelezési címen. 

A rendeletmódosítás elfogadására a konzultáció lefolyását követően kerülhet sor a Fővárosi Közgyűlés júniusi ülésén. 
Köszönjük, ha meglátásaikkal segítik egy olyan elismerő cím megalapítását, amely a civil társadalom szempontjait és igényeit a lehető legjobban magában foglalja! 

Adatkezelési tájékoztatónkat ide kattintva érhetik el​​​.