Megbékélés és megbocsátás - A Fővárosi Önkormányzat emléket állít Nelson Mandela tiszteletére

​​​
A Gellért-hegy északi lejtőjén, a Filozófusok kertje és a Hegyalja út között hoz létre új, kreatív, zöld emlékművet a Főváros. Az 5 ezer négyzetméteres gyepes-fás területen létrehozott Nelson Mandela park lesz Budapest első állandó land art alkotása.



A land art alkotások olyan szabadtéri, monumentális, sokszor ideiglenes installációk, amik nem csak alkalmazkodnak a környezeti adottságokhoz, hanem az alkotás szerves részévé teszik a természetet. A Nelson Mandela emlékhely koncepcióját alapjaiban határozzák meg a lejtésviszonyok és a növényzet elhelyezkedése.

A névtelen domboldal ezzel többletjelentést, egyedi karaktert kap, a környék új látványossága, találkozóhelye lehet, miközben megmarad értékes zöldfelületnek.

Az emlékpark Nelson Mandela életművének fő üzenetét idézi fel: a megbékélés és megbocsátás útját. Ahogy ő is, az emléket állítók is hisznek abban, hogy csak a sérelmeket hátrahagyó, bosszúra nem szomjazó, békében együttélő társadalom tud épülni és a jövő felé tekinteni.

A parkban található tíz gömb a megbocsátás hosszú folyamatát szimbolizálja. Ahogyan az érzelmek átjárják az embert, úgy görögnek le a nehéz golyók a rézsűn, nyomot hagyva maguk mögött. A félúton megálló gömbök az érzelmi út egy-egy pillanatát jelenítik meg, közöttük sétálva a látogató átélheti ezeket az érzéseket és eljuthat a saját békéjéhez.

A tíz érzelem magyar, angol és xhosza nyelven, Mandela anyanyelvén olvasható a gömbökön. A land art alkotás fő üzenete: a kibékülés, megbékélés, megbocsátás. Annak a képviselete, hogy az apartheid szörnyűségei után jöjjön egyfajta békeidőszak a két társadalmi csoport között, és együtt létezzenek. Fontos, hogy a Fővárosi Önkormányzat olyan emléket állít, amely Mandela szavainak és üzenetének segítségével napjainkban is igencsak aktuális bárhol is éljünk a világon. „A megbocsátás a leghatásosabb fegyver, felszabadítja a lelket, s elűzi a félelmet." A társadalomnak békére van szüksége, akkor tud épülni.

Az emlékművön szereplő érzelmek: megbocsátás, szeretet, elfogadás, békesség, összefogás, remény, együttérzés, nyugalom, elengedés, harmónia.

Az emlékművet 2022. május 30-án kezdik kialakítani, átadása július 18-án, a Nemzetközi Mandela napon lesz. Az emlékmű kialakítása összesen 9,4 millió forintba kerül. Megrendelője a Budapest Brand nZrt., kivitelező a BKM Budapesti Közművek nZrt. Főkert divíziója.



Nelson Mandela

Rolihlahla Mandela 1918. július 18-án született Mvezo faluban, a xhosza néphez tartozó thembu törzs főnökének fiaként. A Nelson nevet később, általános iskolai tanárától kapta. Jogot végzett, emberi jogi aktivistaként a faji megkülönböztetés elleni küzdelem élére állt Dél-Afrikában. Az elnyomó rendszer ellenes tevékenységéért Mandelát többször letartóztatták, és több mint 27 évet töltött börtönben. 1993-ban – az apartheid-rendszer békés, tárgyalásos megszüntetéséért – megkapta a Nobel-békedíjat.

A többéves kiegyezési folyamat végén, 1994. május 10-én Dél-Afrika első demokratikusan megválasztott elnöke lett. Mandela – ígéretéhez híven – egy elnöki ciklus után, 1999-ben már nem indult újra az elnöki pozícióért, de továbbra is aktív maradt, számos alapítvány fűződik a nevéhez. Johannesburgban halt meg 2013. december 5-én, de öröksége örökre velünk marad.

Nelson Mandela soha nem ingott meg a demokrácia, az egyenlőség és a tanulás iránti elkötelezettségében. Személyes példájával új értelmet adott a szabadság, egyenlőség, igazságosság, megbékélés és megbocsátás fogalmainak, ami a mai napig meghatározó.